Komt de walvisjacht terug?

27-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: Greenpeace NL

In 1986 is er door de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) een verbod op de commerciële walvisjacht ingesteld. Veel walvispopulaties waren toen al ernstig geslonken of stonden zelfs op uitsterven. Alleen Japan en Noorwegen houden zich niet aan dit verbod en jagen toch op walvissen. Maar Japan wil meer. Japan wil dat de grootschalige commerciële walvisjacht hervat wordt en zet zich al jaren sterk in voor opheffing van het internationale verbod op de walvisjacht.

Japan koopt de walvisjacht terug
Japan dreigt nu een meerderheid binnen de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) te krijgen doordat zij stemmen koopt van arme landen in o.a. het Caribisch gebied, West-Afrika en de Pacific. In ruil voor (beloofde) visserijhulp stemmen deze landen in de IWC mee met Japan voor een hervatting van de walvisjacht. Als het Japan daadwerkelijk lukt om een meerderheid binnen de IWC te halen en het verbod op de walvisjacht wordt opgeheven dan is het hek van de dam. Met een terugkeer van de commerciële walvisjacht, ziet de toekomst voor walvissen er zeer slecht uit.

Actie NU!
De volgende bijeenkomst van de Internationale Walvisvaart Commissie is in mei 2002 in Japan. Het verbod op de commerciële walvisjacht mag niet worden opgeheven. Walvissen verdienen juist bescherming gezien de vele andere bedreigingen zoals vervuiling, visnetten, booractiviteiten en klimaatverandering. U kunt helpen: doe mee met de internet-acties!

Greenpeace NL
Greenpeace Walvis pagina

Reacties