Kofi Annan hekelt Europa's steun aan VN-vluchtelingenorganisatie

03-10-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld/doris

Annan stelde dat de rijke landen alleen die Unhcr-projecten steunen die dicht bij hun eigen grenzen liggen. Zo zouden zij vluchtelingen zoveel mogelijk bij hen vandaan willen houden.

Voor vluchtelingenprojecten in bijvoorbeeld Afrika zijn donoren iets minder ruimhartig, zo zei Annan. De VN-baas verklaarde onomwonden dat de rijke landen de Unhcr misbruiken omdat zij de activiteiten van de VN-organisatie gecalculeerd gebruiken.

Annan: 'Wanneer het om een inzet gaat die bij wijze van spreken bij hen op de stoep ligt, wordt ruimhartig de portemonnee getrokken. Maar als het ver weg is, zijn ze veel gieriger. De Unhcr is onderdeel geworden van een indammingsstrategie waarmee de rijke landen de problemen van arme landen op een afstand willen houden.'

Annan is bij de Unhcr om de opvolging van de huidige Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Sadako Ogata, te 'regelen'. Voor deze post zijn onder andere Jan Pronk, Bernard Kouchner, Emma Bonino en Viera de Mello en Leopold Maxime Zollner de Meide in de running.

Bij haar laatste toespraak zei Ogata dat de Unhcr uiterst zwak aan het worden is, als de financiering niet beter geregeld wordt.

Veel programma’s in onder andere Rwanda, Tanzania en Afghanistan merken de gevolgen van het gebrek aan fondsen. ‘Als ik in het veld ben, doet het me pijn als ik zie dat collega’s nog niet eens de basisbehoeften van de mensen voor wie ze werken, kunnen voldoen,’ aldus Ogata, die de Unhcr leidde sinds 1990.

Ook op de dag van het afscheid van haar baas zocht de Unhcr bijna 60 miljoen gulden voor hulp aan de mensen die als gevolg van de oorlog tussen Ertitrea en Ethiopië zijn gevlucht naar buurlanden.

Volledige afscheidsspeech van Ogata

Reacties