Koeienmest moet ontbossing El Salvador stoppen

19-03-2007
Door: Raúl Gutiérrez
Bron: IPS

In Santa Barbara, een klein stadje in El Salvador met ongeveer tweeduizend inwoners, produceren verschillende boerenfamilies al biogas uit koeienmest. Op die manier hebben zij het huishoudelijke gebruik van brandhout met 50 procent verminderd.

 

Een van de deelnemers aan het project is de voormalige guerrillastrijder Felix Vasquez, bijgenaamd 'De Raketman'. Tijdens de Salvadoraanse burgeroorlog van 1980 tot 1992 maakte hij als lid van het Nationaal Bevrijdingsfront Farabundo Marti (FMLN) landmijnen om de opmars van het leger te bemoeilijken. Nu gebruikt hij zijn knowhow om van koeienmest biogas te maken.

 

Bio-digester

 

Vasquez is ervan overtuigd dat biogas, hoe klein de productie ook is, een bijdrage kan leveren aan de strijd tegen de ontbossing en dat het kosten kan besparen voor boerenfamilies.

 

Vasquez  wist vroeger helemaal niets van biogas, vertelt hij. Pas na ondertekening van het vredesakkoord in 1992 maakt hij zijn middelbare school af. Daar werd zijn interesse voor chemie opnieuw gewekt. In zijn tuin is hij nu begonnen met de installatie van een bio-digester, naast zijn varkenstal en kippenren.

 

Het installeren van een biodigester vraagt geen hoogtechnologische kennis en is geen grote investering. De kosten zijn ongeveer 300 dollar (of 227 euro). De uitrusting kan zelf gemaakt worden, brengt geen risico's voor de gezondheid mee en stoot geen vervelende geurtjes uit.

 

Bio-digesters hebben volgens betrokken organisaties alleen maar voordelen voor het milieu en zijn 'onmisbaar' in de strijd tegen de dramatische ontbossing in El Salvador.

 

Lokale gemeenschap

 

Het initiatief voor het biogasproject in Santa Barbara komt van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), maar wordt volledig door de lokale boerengemeenschap gedragen. Het project moet de mensen bewust maken van de voordelen van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals biomassa en 'verbeterde kachels', die het verbruik van brandhout met 90 procent kunnen terugbrengen.

 

'We hebben al zeer goede resultaten behaald en er zijn ook bijkomende voordelen op het gebied van gezondheid', zegt Juan René Guzman, de nationale coördinator van het UNDP, dat elk jaar 25.000 dollar (19.000 euro) in het project pompt. Het project bestaat uit de installatie van zes bio-digesters (voor de productie van biogas) en veertig kachels die - als ze goed worden gebruikt -moeten bijdragen tot een duurzame ontwikkeling.

 

Erosie

 

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN is El Salvador het land in Centraal-Amerika dat het meeste lijdt onder de verslechterde milieutoestand. Meer dan 75 procent van de bodem wordt aangetast door erosie als gevolg van de ontbossing, verstedelijking en de grote concentratie van de bevolking.

 

El Salvador is, na Haïti, het meest ontboste land in Centraal-Amerika. Slechts 5 procent van het land bestaat er nog uit bos.

Reacties