Klimaatverandering maakt nieuwe terroristen

18-04-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

"Klimaatverandering verhoogt de instabiliteit in de meest wispelturige regio's", schrijven de auteurs van het in het rapport. Maar ook de meer stabiele regio's, zoals de Verenigde Staten en Europa, worden bedreigd door immigranten en klimaatvluchtelingen. "Hoe meer mensen uit het Midden-Oosten wegvluchten wegens de droogte, hoe groter de sociale en economische druk wordt op Europese landen."


 
Admiraal Joseph Lopez denkt dat de klimaatverandering de oorlog tegen het terrorisme zal aanwakkeren. "Er komen grote veranderingen in de natuurlijke systemen van regio's die al een vruchtbare voedingsbodem vormen voor extremisme", zegt hij. "Meer armoede, meer gedwongen migratie en een hogere werkloosheid zijn de ideale voorwaarden om extremisme en terrorisme te laten rijpen."


 
Volgens generaal Anthony Zinni krijgt de wereld vroeg of laat de rekening voorgeschoteld van de milieuvervuiling. "We zullen nu moeten betalen om de uitstoot van broeikasgassen in te perken, of we zullen later een militaire prijs moeten betalen. En dat laatste zal mensenlevens kosten."


 
De elf militairen vinden dat de Verenigde Staten een grotere rol moeten spelen om de klimaatverandering af te remmen.

Reacties