Klimaatverandering belemmert onderzoek naar klimaatverandering

18-06-2017 Bron: University of Manitoba
De Canadese ijsbreker CCGS Amundsen
Foto: Flickr / Tatiana Pichugina
Klimaatverandering is niet iets van later, maar gebeurt nu. Dat ondervond de bemanning van een Canadese ijsbreker. De CCGS Amundsen zou koers zetten naar het poolgebied om de gevolgen van klimaatverandering te onderzoeken. Maar een stroom ijs vanaf de poolkap verhinderde hun onderzoek.

Van ’t web – 

De CCGS Amundsen moest onderweg schepen assisteren die in de problemen waren gekomen, meldt de Universiteit van Manitoba. De timing van de expeditie was echter cruciaal; het schip was juist eerder vertrokken vanwege de lastige weeromstandigheden. Door de reddingsacties en de stroom ijs onderweg verloor het schip te veel tijd en zou het uiteindelijk te laat aankomen om het geplande onderzoek uit te kunnen voeren. Bovendien was het inmiddels te riskant om verder te varen, aangezien de stroom ijs gevaarlijke situaties voor de ijsbreker zelf zou opleveren. De missie werd afgeblazen.

Verder verloop onderzoek

Hoewel het team nu door extreme omstandigheden in de problemen kwam, is er goede hoop dat het onderzoek in 2018 alsnog kan plaatsvinden. Wel moet Canada zich beter voorbereiden op dit soort calamiteiten. Door klimaatverandering wordt het ijs dunner, beslaat het minder oppervlakte en kunnen brokken ijs ook verder drijven. In de toekomst zullen dit soort situaties dus waarschijnlijk vaker voorkomen.

Fiona Korthals Altes

Fiona is redactiestagiair bij Werelddoeners en Masterstudent Filosofie.

Lees meer van deze auteur >

Reacties