Kleine landen onder druk genvoedsel toe te laten

19-12-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De milieuorganisaties hebben aanwijzingen dat Bolivia, Kroatië en Sri Lanka het dringende verzoek hebben gekregen bestaande of geplande importverbodsbepalingen voor dergelijke voedingsmiddelen te herzien.

Deze week heeft Friends of the Earth International verscheidene uitgelekte documenten die de beschuldigingen hard maken, op het internet gepubliceerd. De VS en Argentinië hebben nog niet officieel gereageerd, en ook Bolivia en Sri Lanka doen er officieel het zwijgen toe.

De regering Kroatië heeft echter toegegeven dat ze eind november een brief heeft ontvangen van de Amerikaanse ambassade in Zagreb over een gepland verbod op genetische gemodificeerde organismen (GGO's).

Bozo Kovacevic, de Kroatische minister van Milieu, verklaarde vorige week tegenover het Kroatische Nieuwsagentschap Hina dat de brief geen eisen bevatte en ook geen ultimatum stelde.

Maar de Kroatische milieugroep Groene Actie bemachtigde een kopie van de Amerikaanse brief aan het Kroatische ministerie van Milieu. Daarin stelt de Amerikaanse ambassade dat een verbod op GGO's in strijd kan zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). En dat ‘de VS moeten overwegen gebruik te maken van hun rechten onder het WTO-verdrag’ als het verbod daadwerkelijk wordt afgekondigd.

Damjan Bogdanovic, een medewerker van Groene Actie, windt zich er vooral over op dat de VS Kroatië op de korrel nemen terwijl de Europese Unie al in 1999 een tijdelijk verbod op GGO's afkondigde. ‘Ik zie niet in waarom men Kroatië ervan moet afhouden precies hetzelfde te doen.’

Kroatië is niet een alleenstaand geval. Volgens verscheidene nieuwsagentschappen verklaarde Weyland Beeghly, een medewerker van de Amerikaanse ambassade in India, tijdens een toespraak in Colombo in mei dat de VS misschien een klacht zouden indienen bij de WTO tegen een verbod op genetisch gemodificeerde landbouwproducten in Sri Lanka.

De Srilankaanse regering werkte begin dit jaar een wetsvoorstel in die zin uit, maar inmiddels is het verbod op de lange baan geschoven. Volgens Larry Bohlen, de directeur Gezondheids- en Milieuprogramma's van Friends of the Earth, is dat te wijten aan de Amerikaanse druk.

Ook Thailand zou door de VS met aandrang verzocht zijn de invoer van genetisch gemodificeerde levensmiddelen niet onmogelijk te maken.

Argentinië, na de VS de grootste producent van genetisch gemodificeerde landbouwgewassen, gebruikt eveneens zijn diplomatieke macht om het verzet tegen de nieuwe producten te breken.

Fobomade, een Boliviaanse milieuorganisatie, bezit vertrouwelijke regeringsdocumenten waaruit blijkt dat de Boliviaanse regering in oktober onder Argentijnse druk besliste een afgekondigde importverbod niet te verlengen. En ook Argentinië zou dreigen met acties bij de WTO.

Zie Friends of the Earth International
Statement van o.a. Fobomade tegen genvoedsel

Reacties