Klacht ingediend tegen importeurs van voetballen

26-06-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Landelijke India Werkgroep onthulde vorig jaar juni in een rapport dat met de productie van voetballen in India veel mis is. Kinderen stikken de ballen, er worden lonen betaald ver onder het bestaansminimum, de arbeidsomstandigheden zijn ongezond en het recht op organisatie is sterk belemmerd.

Het rapport The Dark Side of Football schrijft dat de wereldvoetbalbond Fifa en grote sportmerken als Adidas en het Engelse Mitre hun contractuele verplichtingen om te zorgen voor behoorlijke arbeidsomstandigheden, systematisch schenden. De Fifa beloofde de kwestie te onderzoeken en te bespreken met haar partners in het bedrijfsleven.

Volgens de LIW zijn er na deze beloften geen maatregelen genomen om de situatie te verbeteren.

Adidas Benelux, die bij dezelfde exporteur inkoopt, heeft nooit op het rapport gereageerd. Importeur Kubbinga, onder meer leverancier van Aldi, importeert nog wel voetballen van hetzelfde bedrijf uit India.

De LIW heeft het Nationaal Contact Punt verzocht om ook NCP's uit andere voetbalimporterende landen te betrekken bij de toetsing van bedrijven aan de Oeso-richtlijnen voor multinationale ondernemingen.

De Oeso-richtlijnen zijn een belangrijk instrument om maatschappelijk verantwoord ondernemen in het buitenland te bevorderen. Het interdepartementale NCP is ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken.

Bedrijven als Adidas hebben zelf geen vestigingen in India. Zij bestellen hun voetballen bij Indiase bedrijven die via een systeem van 'koppelbazen' hun productie uitbesteden aan kleine werkplaatsen en huishoudens, aldus LIW. Volgens de Oeso-richtlijnen moeten bedrijven hun leveranciers 'waar mogelijk stimuleren' om de Oeso-richtlijnen na te leven.

De LIW wil dat het NCP het onderzoek uitbreidt naar Pakistan en China. Bedrijven importeren steeds meer voetballen en andere sportgoederen uit China zonder dat er enige duidelijkheid is over de arbeidsomstandigheden waaronder deze producten zijn gemaakt.

In Japan loopt de campagne Let’s kick child labour out of the world!. Deze campagne wil een ‘kinderarbeidvrij WK Voetbal 2002’ in Korea en Japan.

Persbericht over campagne Let’s kick child labour out of the world!
Het rapport 'The Dark Side of Football'
Het rapport 'The Dark Side of Football'
Het rapport 'The Dark Side of Football'

Reacties