Kinderprostitutie steeds erger in Midden-Amerika

05-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Casa Alianza zegt dat er steeds meer kinderen en jongeren worden uitgebuit in Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Mexico. Cijfers over het aantal kinderen dat het slachtoffer wordt van seksuele uitbuiting kan de organisatie niet noemen.

De Brit Bruce Harris, de directeur van Casa Alianza, zegt dat 56 experts tien maanden in de weer zijn geweest met het onderzoek. Sommigen zijn geïnfiltreerd in netwerken van kindersmokkelaars, pedofielen en producenten van kinderporno.

Volgens de organisatie doen de overheden en de samenleving niet genoeg om het probleem aan te pakken.

Netwerken

Volgens de studie draaien er veel taxichauffeurs, uitbaters van hotels en bars, maar ook professionele pooiers mee in de netwerken. Velen van hen zijn in hoge mate gespecialiseerd in kinderprostitutie.

Ana Salvadó, één van de experts die aan de studie hebben meegewerkt, zegt dat er genoeg bewijzen zijn om te kunnen stellen dat er steeds meer reclame wordt gemaakt voor Midden-Amerika en Mexico als aangewezen bestemmingen voor sekstoerisme.

Op het internet vonden de onderzoekers 173 directe of indirecte links naar sites die op kinderen gericht sekstoerisme aanprezen in de zes onderzochte landen. Volgens de studie zijn sommige netwerken zeer goed georganiseerd en realiseren ze erg hoge omzetten.

Door de toegenomen armoede in Mexico en Midden-Amerika kunnen ze de slachtoffers voor weinig geld in hun macht krijgen. Mexicaanse bendes zouden bijvoorbeeld maar 100 tot 200 euro betalen voor Salvadoraanse en Hondurese meisjes. Straatkinderen zijn de meest voor de hand liggende prooi van kindersmokkelaars.

Website Casa Alianza

Reacties