Kinderhandel Mozambique groeit sterk

19-08-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De handel betreft niet alleen kinderen van zeer arme ouders, maar ook de vele aidswezen die het land kent.

Kinderen die in Mozambique in het circuit van de mensenhandel terechtkomen, eindigen meestal in de prostitutie. Volgens de Zuid-Afrikaanse kinderrechtenorganisatie ‘Molo Songololo’ komen de meeste buitenlandse kinderen die in bordelen in Zuid-Afrika opduiken uit Mozambique. Een onderzoek van Mozambikaanse organisatie bracht aan het licht dat de kinderhandelaars momenteel onder meer actief zijn in en rond Mahubo, een plaats in de provincie Maputo.

Volgens Leia Boaventura, een medewerkster van Terre des Hommes, heeft onderzoek uitgewezen dat de handel voor het grootste deel in handen is van buitenlanders, vooral van misdadigers uit Rusland en China. Die hoeven hun slachtoffertjes meestal niet te ontvoeren; door de bittere armoede in Mozambique staan vertwijfelde ouders hun kinderen af in ruil voor een relatief bescheiden bedrag en de belofte dat hun kind in het buitenland aan werk zal worden geholpen.

Aidswezen

Bijzonder kwetsbaar zijn ook aidswezen. Volgens UNAids telde Mozambique in 2002 420.000 kinderen die beide ouders hadden verloren door aids. Voor de voogden van dergelijke kinderen is de stap nog kleiner hun beschermelingen mee te geven. En de wezen die er alleen voor staan, lopen nog sneller met hun ogen open in de val.

Hulporganisaties stellen dat de Mozambikaanse wetgeving tekort schiet om de mensenhandelaars efficiënt te kunnen aanpakken. Het Mozambikaanse staatsapparaat is bovendien te zwak en de problemen waarmee het land kampt zijn te verscheiden om energiek de strijd aan te gaan met de misdaadbendes.

Unicef schat dat er wereldwijd ongeveer 1,2 miljoen kinderen per jaar worden verhandeld. West-Afrika is volgens het VN-Kinderfonds de grootste probleemregio. Veel van de kinderen die daar in handen van mensenhandelaars vallen, komen terecht op plantages, worden gedwongen tot hulp in de huishouding of belanden in bordelen.

Stop Child Trafficking
Terre des Hommes
Terre des Hommes
Terre des Hommes

Reacties