Kinderen uitgebuit in Indiase mijnen

10-06-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Kinderen vanaf vijf jaar worden ingezet bij het uitgraven, breken, zeven en transporteren van allerlei soorten gesteenten. Door de slechte werkomstandigheden lopen kinderen in de mijnen ernstige gezondheidsproblemen op en overlijden sommigen van hen zelfs.

 

Monique Lempers van Hivos is coördinator van de campagne Stop Kinderarbeid, waaraan meerdere organisaties meewerken. 'Indiaas ijzererts vindt over de hele wereld gretig aftrek en India is een belangrijke exporteur van natuursteen. Ook Nederland importeert natuursteen uit India. Het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid kunnen hier de ogen niet langer voor sluiten.' De campagne roept het bedrijfsleven en de overheid op meer controle uit te oefenen.

 

Geld is niet de belangrijkste factor bij kinderarbeid. 'Onze ervaring is dat de kinderen vaak werken voor niks. De bijdrage van het kind aan het gezinsinkomen is te verwaarlozen.', zegt Sofie Ovaa, projectmedewerker van de campagne. 'Scholen zijn voor grote groepen kinderen slecht toegankelijk. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals de bureaucratische eisen die veel scholen stellen. Ze willen een uittreksel van een geboorteregister zien of de kinderen moeten dure uniformen aanschaffen.'

 

Het grootste obstakel in de campagne om kinderen naar school te krijgen is volgens Ovaa het gebrek aan geloof dat er een eind aan kinderarbeid mogelijk is. 'Keer op keer stuiten wij op het idee dat er geen betere toekomst is voor die kinderen. In het Westen zien mensen geen betere toekomst voor die kinderen en in India heerst het geloof dat arme kinderen niet kunnen leren.'

 

De kinderen in landen met veel kinderarbeid hebben ook te maken met verschillende sociale stigma's. In India worden kinderen uit de laagste sociale klasse, de 'onaanraakbaren' geweerd uit de scholen. In Bangladesh en Afrikaanse landen worden kinderen met aids gediscrimineerd.

 

Scholen en vakbonden zijn volgens Ovaa belangrijke factoren gebleken in de strijd tegen kinderarbeid. 'In dorpen met goede openbare scholen en enthousiaste leerkrachten werken veel minder kinderen. Het blijkt ook dat daar waar ouders bij een vakbond aangesloten zijn, kinderarbeid minder is. Normbesef dat het beter kan is de belangrijkste stap.'

 

De Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties ILO wil dat binnen tien jaar een verbod op kinderarbeid komt.  De Dag van de Kinderarbeid op 12 juni is een initiatief van de ILO.

 

De campagne Stop Kinderarbeid - School de beste kinderwerkplaats wordt gevoerd in samenwerking met de organisaties Deutsche Welthungerhilfe (Duitsland), Concern (Ierland), Hivos (Nederland), Algemene Onderwijsbond, de Landelijke India Werkgroep en FNV Mondiaal.

 

 

Stop Kinderarbeid

 

Reacties