Kids News Network

01-11-2005
Door: Tekst: Wilma Berendsen


Gejuich op het Goed geld Gala in januari 2004: Free Voice kreeg ruim 1,8 miljoen euro extra van de Nationale Postcode Loterij. Het project Kids News Network kon van start.

Kids News Network helpt televisieomroepen in Afghanistan, Suriname en Zuid-Afrika bij het opzetten van een jeugdjournaal. Experts van het NOS Jeugdjournaal en een aantal andere Europese jeugdjournaals delen hun kennis over het maken van nieuwsprogramma's voor kinderen. Het idee is dat de partners na achttien maanden zelfstandig verder kunnen, zonder donorgeld van Free Voice.

Eind oktober evalueerden de drie partners de resultaten tot dusver. Natuurlijk zijn er strubbelingen geweest. 'In Suriname lagen de productiemaatschappij en de nationale tv met elkaar overhoop. In Zuid-Afrika moet je ontstellend lang wachten voor je antwoord krijgt op technische vragen. En Afghanistan is eigenlijk te veel post-conflict', aldus Jos van Veen, projectleider van KNN. 'De Afghaanse staatstelevisie is jarenlang helemaal afgeschermd geweest van de maatschappij. Er zijn bovendien slechts weinig televisietoestellen.' Maar toch is uiteindelijk ook daar de ervaring positief. De directeur van Radio Television Afghanistan heeft te kennen gegeven het programma in de lucht te willen houden. Datzelfde gebeurt in Zuid-Afrika. En Suriname is een eind op weg. Van Veen: 'Nog niet ieder gaatje is gedicht, maar een zelfstandige toekomst zit er in alle drie de landen wel in. We kijken nu naar uitbreiding elders. Waarschijnlijk worden het Zambia, Peru en Indonesië.' Conclusie voor Kids News Network: het gaat goed en het gaat door.Reacties