Kerkuil brengt Israëlische en Jordaanse boeren naderbij

17-07-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

jordanbMisschien zijn de inwoners van het Midden-Oosten het politiek niet met elkaar eens, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze niets met elkaar gemeen zouden hebben. In het geval van de boeren in het stroomgebied van de rivier de Jordaan zijn dat de rat en de muis. Deze knaagdieren brengen veel schade toe aan de oogst.

 

Wie eten ratten en muizen? Roofvogels. Een kerkuil eet  zo'n tien muizen per dag. In de jaren zeventig zijn echter veel van die natuurlijke rattenvangers in de Jordaanvallei verdwenen door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Op advies van een Israëlische ornitholoog besloot de kibboets Sde Eliyahu die ten zuiden van het meer van Galilea ligt, een paar jaar geleden om de dieren weer terug te lokken door het plaatsen van nestkasten.

 

Nestkasten

 

Met succes. Het rattenprobleem op de kibboets is opgelost. Inmiddels heeft Sde Eliyahu meer dan 60 nestkasten staan en ook andere boeren zijn mede dankzij de promotie van acht lokale scholen op de kerkuilen overgestapt.

 

Naarmate de uilenbevolking begon te groeien, gingen de vogels hun jachtterrein verder uitbreiden wat ze in buurland Jordanië bracht. De boeren daar gebruikten nog steeds veel bestrijdingsmiddelen en de uilen werden vergiftigd door het eten van besmette knaagdieren.

 

 

Kerkuil_Tyto-alba-th
De kerkuil
Dus besloten de Israëlische boeren te gaan samenwerken met hun collega's van over de grens. Mansour Abu Rashed, het voormalige hoofd van de Jordaanse inlichtingendienst en een belangrijk figuur in het vredesproces tussen Israël en Jordanië gaf er zijn steun aan.

 

Uilenfobie

 

Rashed die tegenwoordig aan het hoofd staat van het Amman Center for Peace and Development, speelde een rol bij het overwinnen van de angst van de Jordaanse boeren voor uilen. Zij zien de dieren net als zwarte katten als brengers van ongeluk. Toen echter een paar boeren hun huiver opzij hadden gezet en waren overgestapt volgden al snel anderen nadat zij de goede resultaten van deze biologische bestrijdingsmethode zagen.

 

In een interview met persbureau AP waarschuwt Rashed echter wel voor al te veel optimisme naar aanleiding van dit uilenproject. "We hebben niet de illusie dat we hiermee vrede in het Midden-Oosten kunnen brengen. Het enige wat we doen is mensen bij elkaar brengen en ze met elkaar laten praten."

 

En ook bij dit project loopt niet alles op rolletjes. Zo weigerden Israëlische boeren na de invasie van Irak in 2003 om nestkasten te leveren omdat de spanningen te hoog opliepen. En in de Arabische poster die de uilen promoot, wordt de samenwerking met Israël niet genoemd. De laatste maanden zijn er in Jordanië ook nestkasten vernield, maar het is niet te zeggen of dat aan uilenfobie ligt of aan de betrokkenheid van Israël. Het project heeft ook nog maar weinig spin off gehad bij Palestijnen die aan de Jordaan boeren. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de reisrestricties waarmee zij te maken hebben.

 

 

jordan_river
De Jordaan
Samenwerking

 

Het project is onderdeel van het Dead Sea Triangle Initiative, een organisatie die samenwerking op het gebied van milieu zoekt tussen de landen die in het stroomgebied van de Jordaan liggen.

 

Er zijn ook andere gezamenlijke initiatieven in de regio op het gebied van milieu. Zo geeft het Arava Institute for Environmental Studies, trainingen aan Israëlische, Jordaanse en Palestijnse studenten op het gebied van milieuproblemen. Friends of the Earth Middle East, een organisatie van Israëlische, Jordaanse en Palestijnse milieuactivisten, voert actie voor een schone Jordaan en biedt ecotoeristische reizen aan beide kanten van de grens aan.

Arava Institute for Environmental Studies

Friends of the Earth Middle East

Reacties