Keniaanse theeplantages maken ‘groene’ thee

28-03-2007 Bron: OneWorld

'De theesector heeft veel water nodig, daarom zijn veel van de bedrijfjes gevestigd in de buurt van riviertjes, vertelt Catherine Valleen, van het Environment Programme van de VN (UNEP) aan Reuters, 'de theesector is daarom uitermate geschikt om de energie uit waterkracht te halen.'

Een theeverbouwer is jaarlijks ongeveer een kwart van al zijn kosten kwijt aan energievoorziening. Grote bedrijven maken gebruik van dure dieselgeneratoren, maar een kleine theeproducent kan deze machines vaak niet betalen. Met de mini hydracentrales wil het milieuprogramma van de VN, hoofdfinancier van de projecten, de kleine Keniaanse theebedrijven helpen om hun hoofd boven water te houden.

De mini hydro-centrales genereren ongeveer één tot twee megawatt aan schone energie. 'Dat is meer dan genoeg om naast de energieverslindende theefabrieken de omliggende dorpjes ook van energie te voorzien', aldus Valleen.  

SuccesformuleKeniaanse plantage

Meer dan zeventig procent van de energie in Kenia wordt verkregen uit centrales die worden aangedreven door waterkracht. Naast de grote centrales lopen er in Kenia en Tanzania verschillende proeven met micro- hydrosystemen die twintig tot vijftig kilowatt aan elektriciteit genereren.

De groene en goedkope energievoorziening lijkt een succesformule. In de dorpjes tappen restaurant en winkels hun energie van de waterkrachtcentrales. Inwoners trekken naar de hydrostations om hun mobiele telefoon op te laden. 's Nachts pompt het systeem drinkwater naar de huizen in het dorp. 'En zelfs in tijden van droogte in de regio, stromen de riviertjes waarin de waterkrachtdammen zijn gebouwd gestaag door', aldus Peerke de Bakker op de website van de African Development Bank.

Uitbreiding

Naast de UNEP sponsoren ook de Europese Unie en The African Development Bank de projecten. Er zijn plannen om de kleine waterkrachtcentrales in meerdere Afrikaanse landen te bouwen. Voor Kenia is thee de belangrijkste inkomstenbron. Twintig procent van de totale export bestaat uit thee en drie miljoen Kenianen zijn direct of indirect verbonden met de theeproductie. 

Greening the Tea Industry in East Africa

Gemma van der Kamp

Journalist, antropoloog en docent online journalistiek. Onderzoekt de impact...

Lees meer van deze auteur >

Reacties