Keniaanse houtsnijwerken krijgen milieukeurmerk

01-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Keniaanse houtbewerkers gebruiken veelal ebbenhout en andere hardhoutsoorten voor hun werk. Door grootschalige kap worden deze houtsoorten steeds schaarser. Door te werken met een alternatieve, duurzame houtsoort stellen de houtbewerkers hun inkomen veilig.

De Forest Stewardship Council (FSC) - ofwel de Raad voor Goed Bosbeheer - is een wereldwijde onafhankelijke organisatie die in 1993 is opgericht om de wereldwijde ontbossing te stoppen. In Kenia werkt de FSC samen met de houtsnij-industrie, houtboeren en milieuactivisten, meldt de nieuwssite Afrol News. Dit samenwerkingsverband moedigt het gebruik van gekweekte nimbomen aan in plaats van de bedreigde hardhoutsoorten.

Houtsnijwerken gemaakt van gekweekte nimbomen - ook wel neembomen - komen in aanmerking voor het FSC-logo. Op deze manier hebben toeristen de zekerheid dat de kunstwerkjes niet hebben bijgedragen aan de ontbossing in Kenia en Oost-Afrika. Het FSC-gecertificeerde nimhout komt van kleine plantages.

Grote industrie

In Kenia leven ongeveer 60.000 mensen van het maken van houtsneden. Deze vorm van kunstnijverheid levert jaarlijks naar schatting ongeveer 10 miljoen dollar op, vooral door de export van de producten. De houtsneden zijn over de hele wereld bekend en zijn vooral bij toeristen erg geliefd.

Juist door het grote succes van de houtsnijwerken worden de bossen in Oost-Afrika bedreigd. Volgens milieuactivisten in Kenia worden jaarlijks 20.000 bomen gekapt om deze industrie van grondstoffen te voorzien. Vooral in de gebieden rond Mombassa en Malindi is ontbossing een groot probleem. Tot nu toe wordt slechts op kleine schaal herplant.

De Nimboom komt van oorsprong uit India en is lid van de mahonie-familie. De boom wordt inmiddels ook in Afrika en Latijns-Amerika geteeld. Door de geneeskrachtige eigenschappen van de boom kent hij vele toepassingen. De Traidcraft-organisatie in Kenia begint dit jaar met het Good Woods-programma. Dit project is opgezet om producten op de markt te brengen als thee, shampoo en plantaardige medicijnen, waarin bast, olie of vruchten van de boom zijn verwerkt.

Reacties