Keniaanse banken bieden ondernemers verzekering tegen aids

29-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Het bedrijf van iemand die goed verzekerd is, moet niet over de kop gaan als de bedrijfsleider ziek wordt. Dat vinden de banken die zich hebben gespecialiseerd in micro-kredieten, kleine leningen voor arme kleinschalige ondernemers. Ze proberen daarom hun weinig bemiddelde klanten te overtuigen een microverzekering af te sluiten. Met die verzekering op maat kunnen ze hun zaak beschermen en weten ze dat hun ziektekosten kunnen worden betaald.

De banken hebben uiteraard ook zelf belang bij een 'microverzekering'. 'Als de eigenaar van een zaak die je gefinancierd hebt zo ziek wordt dat hij ermee moet stoppen, is de kans groot dat het bedrijf sluit', zegt Beatrice Sabana, de directeur van de Vereniging van Instellingen voor Microkrediet in Kenia (AMFI). De bank ziet dan het geld dat ze uitleende ook niet meer terug.

Strop

Een van de veertien volwassen Kenianen is seropositief, blijkt uit officiële cijfers. Zakenlui van wie bekend is dat ze HIV-geïnfecteerd zijn, kunnen succesvol zakendoen wel vergeten. Uit vrees voor besmetting en zakelijke fiasco's blijven klanten en commerciële partners weg. Kleine ondernemers kunnen zich bovendien geen aidsremmers veroorloven.

De banken zetten dan ook bewustwordingscampagnes op die vooral gericht zijn op de familie en kennissen van de geïnfecteerde ondernemer. 'Die kunnen ervoor zorgen dat ondernemingen blijven draaien', zegt Sabana. Ook klanten moeten worden 'gerustgesteld' door de voorlichtingscampagne.

'Besmette mensen die een lening willen aangaan om een zaak te beginnen, vinden ook niemand meer die borg wil staan', stelt Sabana. Ook daarin willen de microkredietverleners verandering brengen.

De Keniaanse regering heeft vorige week een wet over microfinanciering goedgekeurd die de uitbreiding van die kredietvorm moet stimuleren. De AMFI schat dat negen van de tien Kenianen nog helemaal geen toegang tot krediet heeft. De banken die aan microfinanciering doen, zijn voor het grootste deel in de steden gevestigd.

Reacties