Kenia fel tegen opheffing verbod ivoorhandel

01-11-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In de jacht op olifanten is het vooral te doen om de ivoren slagtanden van het dier. De slagtanden worden verkocht en bewerkt tot sieraden en andere snuisterijen.

Deze lucratieve handel zorgde er in de jaren 80 voor dat de olifantenpopulatie in Afrika met de helft terugliep. In 1989 besloot de Conventie over de handel in bedreigde diersoorten (Cites) de handel in ivoor te verbieden.

Grote voorraad slagtanden

Ruim een decennium later willen de Afrikaanse landen Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Zambia en Botswana de handel in ivoor weer in beperkte mate toestaan. Zij hebben grote hoeveelheden slagtanden in voorraad hebben en willen die kwijt.

Zo heeft Zuid-Afrika 30 ton slagtanden in voorraad die ze wil verkopen. Bovendien pleit het land voor een jaarlijkse afzet van twee ton tanden op de wereldmarkt.

De landen zeggen dat ze met het geld van de verkoop van het ivoor juist investeringen kunnen doen in het behoud van de diersoort en de verdere ontwikkeling van wildparken.

Maar Kenia is fel tegen de voorstellen van de vijf Afrikaanse landen. Zij vreest dat door de verkoop van het ivoor de handel in illegaal gestroopte olifanten zal toenemen.

Slachtingen

Hierdoor worden olifanten in 50 landen in gevaar gebracht, aldus de Keniaanse regering. Ook milieugroepen zijn bang dat de handel een stap terug is en slachtingen van de dieren in de hand werkt.

De eenmalige verkoop van ivoor in 1999 door Zuid-Afrika aan Japan zou hebben bewezen dat de stroperij weer is toegenomen.

Bijkomend probleem is dat de illegale jacht moeilijk is aan te pakken. Het ontbreekt vaak aan middelen en de boetes die stropers krijgen, bedragen in Kenia niet meer dan 67 euro.

Als het aan Kenia en India ligt moet eerst het Mike-systeem verder worden uitgewerkt. Hiermee wordt de stroperij in kaart gebracht. Pas als dit systeem goed functioneert is beperkte handel in ivoor bespreekbaar.

website van Cites met informatie en documenten over de bijeenkomst
tekst en links over de conventie over handel in bedreigde diersoorten

Reacties