Kenia en Tanzania gaan ‘natuurlijk’ maïs leveren aan Zambia

22-08-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Zambia kampt, net als vijf andere zuidelijk Afrikaanse landen, met een voedselcrisis door droogte en slecht landbouwbeleid. Zambia en Zimbabwe weigerden genetisch gemanipuleerde maïs die werd aangeboden door het Wereldvoedselprogramma en de Verenigde Staten. De andere zuidelijk Afrikaanse landen met voedseltekorten, Malawi, Mozambique en Lesotho, hebben zonder voorwaarden het GM-maïs geaccepteerd, zeggen Amerikaanse hulporganisaties in de regio.

‘Ondernemers in Tanzania hebben maïs van goede kwaliteit en in grote hoeveelheden aangeboden om het probleem waar we in Zambia mee kampen, te verlichten,’ schrijft Kasonde in een verklaring.

De Keniaanse ambassadeur in Zambia Esther Mshai Tolleh, zei tegen persbureau Reuters: ‘Wij zijn gezegend met goede oogsten in de laatste drie jaar en als een collega-Afrikaans land in nood is, moeten we helpen. We zullen Zambia natuurlijk voedsel leveren.’

Zambia heeft een tekort van 630.000 ton maïs. Volgens Kasonde is de hoeveelheid die de landen Afrikaanse leveren voorlopig voldoende voor Zambia.

Reacties