Kenia in de greep van aandelenkoorts

06-02-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In het auditorium van de Nairobi Stock Exchange is het doorgaans een drukte van belang. Zakenmannen, taxichauffeurs, vrouwen en boeren komen allemaal op het scherm kijken hoe hun aandelen het doen.

Door de opmerkelijk goede prestatie van 's lands aandelenbeurs is Kenia in de greep van het beleggen geraakt. Van 2002 tot 2007 steeg de NSE index volgens Standard & Poor's met 787 procent. De Keniaanse aandelenbeurs is daarmee een van de best presterende ter wereld.

Miljardairs

Toen KenGen, 's lands grootste elekticiteitsbedrijf, een notering kreeg, stonden er overal in het land rijen bij de boekkantoren. Volgens lokale media verkochten kleine boeren zelfs vee om aandelen te kunnen kopen.

'We hebben er verscheidene miljardairs [1 miljard Keniaanse schilling is ongeveer 10 miljoen euro red.] bij dankzij de stijgende aandelenkoersen', aldus NSE-directeur Jimnah Mbaru in de Britse krant The Guardian. ' We zijn gestopt met het tellen van de miljonairs.'

De opkomst van de Nairobi Stock Exchange hangt samen met het aftreden van de corrupte president Daniel Arap Moi in 2002. Sindsdien zette de NSE-index een scherp stijgende lijn in. De goed lopende economie hield de trend gaande. De economie van Kenia groeit jaarlijks met 5 procent en is daarmee de sterkste in de Hoorn van Afrika.

De belastinginkomsten zijn verdubbeld en de Keniaanse schilling doet het goed ten opzichte van de dollar. Ook dankzij geld dat door Kenianen uit de diaspora in de beurs van Nairobi wordt gestoken, doet de NSE-index het buitengewoon goed.

Luchtbel

Niet iedereen is echter optimistisch dat de stijgende lijn nog langer voort zal gaan. Sommige lokale econoom vrezen dat de markt het luchtbelstadium heeft bereikt. De beursindex bereikte begin dit jaar nog zesduizend punten maar is inmiddels iets gezakt.

Volgens beursanalisten is dit echter niet heel verontrustend. ' Na vier jaar spectaculaire groei is het tijd voor een afkoelperiode', legt beurshandelaar Anthony Mwithiga in the East African Standard uit.

Al vanaf 1920 wordt er in Kenia in aandelen gehandeld. De Nairobi stock Exchange werd in 1954 opgericht toen Kenia nog een Britse kolonie was.

Nairobi Stock Exchange
The Guardian

Reacties