Karzai vrijwel zeker van overwinning

25-10-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Met meer dan 94 procent van de stemmen geteld, heeft Karzai 55,3 procent van de stemmen behaald. Dat maakte de kiescommissie, een mengeling van Afghanen en VN-vertegenwoordigers, zondag bekend.

Karzais belangrijkste concurrent, Yunus Qanooni, kreeg 16,2 procent van de stemmen achter zich. Haji Mohammmad Mohaqiq, een voormalige minister, won 11,8 procent. De voormalige verzetsheld Abdul Rashid Dostum, stevent met 10,3 procent af op een vierde plaats.

Het dozijn andere kandidaten blijft steken rond één procent. Massooda Jalal, de enige vrouw op de lijst, werd zesde met 1,1 procent van de stemmen. Drie op vier stemgerechtigde Afghanen brachten een stem uit.

Concurrent legt zich neer bij uitslag

Qanooni gaf zijn nederlaag toe. ‘Om de wil van de natie te respecteren, beschouwen we Karzai op basis van wat we nu weten als overwinnaar,’ verklaarde zijn woordvoerder Sayed Hamid Noori in Kabul.

De 47-jarige Karzai leidt het land al sinds december 2001 als interim-president. In juni 2002 bevestigde de Loya Jirga, de wetgevende vergadering waaraan honderden afgevaardigden uit het hele land deelnemen, die positie.

Karzai is een Pathaan uit de stad Kandahar. Hij groeide op in Kabul en emigreerde naar Pakistan tijdens de bezetting door de Sovjets in de jaren 80 en tijdens het regime van de fundamentalistische Taliban (1996-2001). Hij stak in die tijd geregeld de grens over om te vechten aan de zijde van de mujahedin tegen de Sovjets en tegen de Taliban. Toen de Amerikanen Afghanistan binnenvielen in 2001, maakte Karzai deel uit van de Noordelijke Alliantie.

Verliezers in de nieuwe regeringsploeg

Karzai staat voor de gigantische taak om de verschillende stammen en etnische groepen - naast Pathanen vooral Oezbeken en Tadzjieken en andere - onder zijn gezag te krijgen. Panghar Noorani, de hoofdredacteur van het weekblad 'Rozgaran', hoopt echter dat Karzai beleidsmakers zal selecteren op basis van hun competenties en niet op basis van hun etnische afkomst.

Mogelijk neemt Karzai enkele verliezers op in zijn regering. Qanooni, Mohaqiq en Dostum willen niet als individuen onder Karzai werken, maar hun naaste medewerkers doen dat mogelijk wel.

Sayed Hossain Alami Balkhi, de running mate van Qanooni, toont zich bereid. ‘Als het resultaat van de verkiezingen zuiver en transparant wordt, zullen we de regering helpen. Of de president ons daartoe nu uitnodigt of niet,’ zegt Balkhi.

Een woordvoerder van Mohaqiq, heeft een soortgelijk standpunt. ‘We zullen met de president samenwerken als de hinderpalen bij de verkiezingen worden opgeruimd.’

Beide woordvoerders verwijzen naar het geknoei met zogenaamd onuitwisbare inkt tijdens de verkiezingen. In sommige bureaus konden kiezers de inkt afwassen, zodat ze een tweede keer konden stemmen.

Zie ook Achtergrond: Lessen uit Afghanistan

Reacties