Kansen Nieuwe Omroep vrijwel verkeken

29-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De NOS en het Commissariaat voor de Media lieten zich eerder kritisch uit over DNO. De raad, de NOS en het commissariaat brachten op verzoek van staatssecretaris Van der Ploeg (Media) advies uit over de aspirant-omroep.

Met name het advies van de Raad voor Cultuur wordt als zwaarwegend ervaren. ‘Van der Ploeg legt minder dan 1 procent van onze adviezen naast zich neer. Het zou zeer uitzonderlijk zijn als het zou gebeuren,’ aldus een woordvoerster van het adviesorgaan.

DNO, dat programma's wil brengen over de relatie tussen Noord en Zuid, milieuvervuiling en mensenrechten, kreeg dinsdag te horen dat ze in elk geval wel ruimschoots voldoet aan het minimumaantal leden van 50.000 dat een omroep moet hebben om uit te mogen zenden. Ze heeft volgens eigen zeggen nu 86.000 leden.

Volgens de Raad voor Cultuur zou DNO de diversiteit van het publieke bestel niet vergroten en er ook geen vernieuwende bijdrage aan leveren. Daarmee voldoet ze niet aan de eisen van de Mediawet, ‘ondanks bepaalde sympathieke ideeën in de programmering,’ aldus de instelling.

Verder komt uit het beleidsplan van DNO onvoldoende haar identiteit naar voren, meent de raad. Wel zou het plan van een positieve houding over samenwerking met andere omroepen getuigen.

Van den Heuvel blijft vol goede moed
DNO-initiatiefnemer Aad van den Heuvel is het niet eens met het advies. ‘De raad erkent dat wij een stroming vertegenwoordigen maar beoordeelt ons op programma's die er helemaal nog niet zijn. Dat is raar. Een voorbeeld: een mediarubriek is er natuurlijk ook bij de andere omroepen, maar wij geven daar een andere inhoud aan.’

Van den Heuvel vervolgt: ‘Aan die inhoud ga je pas werken als je toestemming hebt om uit te zenden. Ik blijf vol goede moed. Mijn hoop is gevestigd op de politiek.’

De NOS noemde de programmering van DNO vernieuwend noch onderscheidend. Maar zij is niet voor en niet tegen haar komst. Ook het Commissariaat voor de Media meent onder meer dat Van den Heuvel en Etty weinig toevoegen aan het bestel.

Van der Ploeg neemt naar verwachting over twee tot drie weken een definitief besluit over het initiatief van het duo.

Website van de Nieuwe Omroep

Reacties