Kanaal dwingt 400.000 Chinezen tot verhuizing

06-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De kanalen voeren water uit de Yangtse-rivier in het zuidwesten over honderden kilometers naar Beijing en de noordelijke gebieden. Volgens de Chinese autoriteiten, die de plannen dinsdag aankondigden, duurt het hele project zo'n vijftig jaar en worden de kosten geschat op vijftig miljard euro. Aan de oostelijke en noordelijke tak wordt al gewerkt.

In zeven Chinese provincies moet land vrijkomen voor de bouw van de westelijke route. Welke dorpen en steden worden 'verplaatst', is nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk of de bewoners en boeren nieuwe grond krijgen toegewezen.

Compensatie

Volgens een woordvoerder van het Zuid-Noord Wateromleidingsproject zullen bewoners worden gecompenseerd en helpt de overheid hen met de opbouw van een nieuw leven. Lokale ambtenaren zullen een officiële verklaring moeten tekenen waarin zij beloven dat zij de verhuizing op een goede en verantwoorde manier zullen organiseren.

Het nieuwe project betekent de tweede grote gedwongen volksverhuizing in korte tijd. Voor de bouw van de Drieklovendam in de Yangtse, een grootschalig hydro-elektriciteitsproject, moesten al zo'n 1,3 miljoen mensen hun boeltje pakken. Die verhuizing leidde tot massale protesten en verzet omdat de mensen in hun nieuwe woongebied een slechte bodem aantroffen en nauwelijks werk konden vinden.

Droogte

China heeft de grootste moeite om haar bevolking van 1,3 miljard mensen, de landbouw en de industrie van voldoende water te voorzien. Zo'n 300 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater.

Aanhoudende droogte in diverse delen van het land is een acute bedreiging voor de jonge aanplant van rijst en tarwe. In het noordelijk deel, in potentie de 'graanschuur' van China, wordt jaarlijks zo'n dertig kubieke kilometer aan water meer opgepompt, dan er aan regen neerdaalt. Volgens Chinese ambtenaren zou het land op termijn zelfs afhankelijk kunnen worden van graanimport.

Op Wereldwaterdag, 22 maart, kwam nog een ander probleem van het grootschalige kanalenproject boven water. Als gevolg van gebrekkige waterzuivering zou er een tekort aan schoon water zijn, dat naar het noorden kan worden gepompt.

Reacties