Kabul beleeft cyberrevolutie

06-08-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In 2001 werd het internet door de Taliban verboden voor iedereen die niet met de overheid was verbonden. Een jaar later, na hun val, opende de Afghan Wireless Communication Company een eerste cybercafé in hotel Kabul Intercontinental. Vier café’s zijn er sindsdien bijgekomen.

Een van die café’s, Excelnet, werd geopend door zakenman Sabir Latifi. Latifi had van een kennis gehoord over het internet, maar wist nog niet wat e-mail was. Hij maakte gebruik van de kennis van Afghaan die technische kennis had opgedaan tijdens zijn verblijf in India en Pakistan.

Excelnet is het goedkoopste cybercafé in de stad. De acht terminals zijn permanent bezet, terwijl er nog tien wachten op toegang. Veel van de geïnteresseerden zijn jonge mannen en vrouwen, die het net vooral gebruiken om te mailen en te chatten met vrienden buiten Afghanistan.

Maar de internetcafé’s worden ook steeds meer gebruikt voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld om te lezen hoe je gewassen kunt verbouwen.

Latifi: ‘Als je op dit moment een boodschap wilt versturen, moet je over de weg reizen van Kabul naar Jalalabad (140 kilometer verder in Pakistan) omdat de telefoonlijnen niet werken. Met een goede internetverbinding is het er in vijf minuten.’

Reageer op dit artikel.

Reacties