Kabila heeft het ‘te druk’ voor Afrikaanse Top

07-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

De bijeenkomst in Windhoek werd gezien als uitgelezen mogelijkheid om de burgeroorlog in Congo te bespreken. De Verenigde Naties hadden van te voren nog een beroep op de Afrikaanse leiders gedaan om invloed uit te oefenen op Kabila. Maar volgens zijn minister van Buitenlandse Zaken had Kabila het ‘te druk’.

DR Congo houdt zich niet aan het Lusaka Vredesakkoord. Dat akkoord is een jaar geleden getekend door alle partijen die betrokken zijn bij de oorlog in DRC.

Zo weigert Kabila blauwhelmen in zijn land toe te laten. Die troepen zouden begin augustus in Congo gestationeerd worden, maar daar heeft Kabila een stokje voor gestoken. Volgens hem zouden die zijn greep op zijn land bemoeilijken.

Bovendien is zijn minister van Buitenlandse Zaken erg ontevreden over de voormalige Botswaanse president Ketumile Masire. Masire bemiddelt in het conflict tussen het regeringsleger van Kabila en de rebellen. De Congolese minister beschuldigde hem ervan de zaak alleen maar ingewikkelder te maken.

Een onderwerp dat in ieder geval weinig moeilijkheden oplevert is het Vrijhandelsakkoord. Dat zullen de SADC-landen maandag ondertekenen. In 2012 moeten alle tariefmuren binnen de regio verdwenen zijn.

Het akkoord, dat per 1 september ingaat, moet ervoor zorgen dat het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om in de regio te investeren. In 2004 zou de regionale handel 35 procent moeten uitmaken van de totale handel van de landen als geheel. Dat is nu 25 procent.

De SADC bestaat uit: Angola, Botswana, de DRC, Lesotho, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibië, de Seychellen, Swaziland, Tanzania, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Drie landen, DRC, de Seychellen en Angola, zullen niet deelnemen aan het vrijhandelsakkoord.

Reacties