Junior en man

01-01-2007
Door: Arthur Maas
Bron: oneworld
starter – 

Ongetwijfeld kijkt u een beetje verbaasd naar de naam onder deze column: een man? Was Vice Versa niet op zoek naar een 'jonge vrouw op een startersplek' om de column van Ester over te nemen?

 

Want ja, op de startersplekken in de OS zitten vooral vrouwen. Het is algemeen bekend: de mannen bevinden zich met name in de top van 'de sector'; in de lagere regionen is de vrouwelijke sekse oververtegenwoordigd. Ik, als starter met maar een paar jaar buitenlandervaring, begin natuurlijk onderaan. En dat merk ik elke dag: ik word omgeven door vrouwen, veel vrouwen. De mannen zitten ergens boven mij, die zijn allemaal manager of coördinator.

Maar samenwerken met voornamelijk vrouwen is best leuk, hoor. De vergaderingen zijn nét een tikje vriendelijker en de replieken zijn nét wat minder hard dan in het mannenbolwerk. En omdat ik junior ben, hoef ik tenminste geen grijs pak aan - dat zou ik als manager toch niet kunnen maken.

 

Eén keer slechts heb ik meegedaan aan een echte 'mannendag'. Ik werd omringd door grijze pakken (met streepje) en er waren flink wat stropdassen. Mijn organisatie had zeker een inschattingsfout gemaakt, want onze directeur zat gewoon op kantoor en ik zat als junior (in spijkerbroek) op het pluche.

Het was aardig, het was interessant, het was op sommige momenten zelfs boeiend. Maar toch merkte ik dat ik er als jong ventje niet thuis hoorde. Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de lunch, die werd omschreven als 'eenvoudig doch voedzaam'. Maar helaas. Het middagmaal was verre van eenvoudig en zeker niet voedzaam. Alleen mannen die aan hun buikjes moesten denken, hadden er genoeg aan. De boodschap was helder: voor een hongerige junior is hier geen plaats.

 

Tijd dus om de gemarginaliseerde groep van mannelijke junioren eens zichtbaar te maken, want ze zijn er wel! U leest er nog meer over, hier, op de achterkant van Vice Versa. 

 

Reacties