Jongeren willen provincies voorbeeld geven

28-11-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In Zuid-Holland dagen de jongeren van Vereniging ‘Jongeren Milieu Aktief’ (onderdeel van Milieudefensie) Commissaris van de Koningin J. Franssen uit. Zij wedden dat ze binnen zes maanden 8 procent minder energie gebruiken en dus minder CO2, dat het broeikaseffect veroorzaakt, uitstoten.

De jongeren, scholieren tussen 12 en 28 jaar, willen bewijzen dat dat kan met simpele maatregelen: het licht uit in lege ruimtes, de televisie niet stand-by laten staan, gebruik van spaarlampen, het dubbelzijdig kopiëren van papier, de kachel een graatje lager en een dikke trui aan. Dat kan op school of thuis.

Ook scholieren in Zeeland en Brabant zijn de uitdaging aangegaan met hun provinciebesturen.

Tegenprestatie

De weddenschap met Jan Pronk, twee jaar geleden rond de Klimaatconferentie in Den Haag, wonnen de jongeren ruimschoots: zij bespaarden 19 procent energie. Het leverde de jongeren een nieuwe ruimte in Utrecht op.

De Europese landen beloofden in 1997 in Kyoto hun CO2-uitstoot met gemiddeld 8 procent te verminderen vóór het jaar 2012. Maar vijf jaar later is er nog weinig vooruitgang te zien. Sterker nog: de uitstoot van CO2 neemt zelfs toe.

Mochten de jongeren winnen dan zal de Commissaris Franssen een werkbezoek in de provincie per fiets gaan afleggen. In het geval dat jongeren The Bet verliezen, verzorgen zij een biologische lunch voor de Commissaris.

The Bet

Reacties