Jonge slachtoffers van tsunami prooi voor kinderhandel

05-01-2005
Door: OneWorld Redactie

‘300 Wezen tussen 3 en 10 jaar uit Atjeh aangeboden voor adoptie,’ luidde het bericht op de mobiele telefoon van een Unicef-medewerker in Maleisië. ‘Papieren worden geregeld. Geen toeslag. Noem gewenste leeftijd en geslacht’.

Volgens John Budd, Unicef-woordvoerder in Indonesië, heeft de medewerker direct de politie gealarmeerd. Budd stelde dinsdag dat een geval van kindersmokkel uit Atjeh is bevestigd. Zo’n 20 berichten over ontvoering van kinderen zijn nog onbevestigd. De angst bestaat dat kinderen niet alleen voor adoptie maar ook voor prostitutie of als slaaf worden aangeboden. Eerder al kwamen er berichten dat in opvangkampen vrouwen en kinderen zouden zijn verkracht.

Verbod op adoptie

In Indonesië heeft de minister voor Sociale Zaken inmiddels een verbod op adoptie uitgevaardigd om excessen te voorkomen. Ook is het overheidstoezicht op de registratie van kinderen op Sumatra en in Atjeh verscherpt. Daar hebben naar schatting 35.000 kinderen een of beide ouders verloren op Tweede Kerstdag. Unicef heeft in Atjeh haar inspanningen verhoogd om het aantal kinderen dat aan hun lot is overgelaten, in kaart te brengen.

Overleven

Hoeveel kinderen uiteindelijk geheel op zichzelf aangewezen zullen zijn, is ook voor Unicef nog een vraag. ‘Kinderen zonder ouders of andere familie zijn uitermate kwetsbaar,’ stelt Marc Vergara van het Unicef-hoofdkantoor in Genève. ‘Zelfs al betreft het geen kinderhandelmaffia, zijn kinderen eenvoudig in de prostitutie te lokken als ze moeten overleven.’

In Azië worden kinderen vaak niet geregistreerd bij de geboorte. ‘Voor iemand is het dus gemakkelijk om te zeggen dat die of die jongen zijn of haar neef is,’ aldus Vergara.

In Italië en Frankrijk zijn stemmen opgegaan om de adoptie van kinderen uit de getroffen gebieden in Azië te vereenvoudigen. Unicef en andere humanitaire organisaties dringen erop aan dat weeskinderen zoveel mogelijk in hun vertrouwde omgeving en tenminste in eigen land worden opgevangen en opgevoed.

Veel opschudding veroorzaakten eerder de uitspraken van de Amerikaan Dan Walker over de mogelijke ontvoering in Thailand van zijn twaalfjarige Zweedse zoon Kristian. Zijn vermoedens kregen veel publiciteit. Zweden stuurde zelfs twee rechercheurs naar Thailand. Walker beklemtoonde dinsdag dat hij gewoon niet weet of zijn zoon werkelijk ontvoerd is. ‘Als hij is ontvoerd, is er tenminste een kans dat hij nog leeft.’

color=red>

Reacties