'Jonge Afrikaanse vrouwen moeten zich beschermen tegen aids'

26-06-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Aids neemt snel toe onder jonge vrouwen en meisjes in Afrikaanse landen. In Mozambique is 15 procent van de jonge vrouwen besmet met HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Dat is twee keer zoveel als bij mannen van dezelfde leeftijd.

Ongeveer drie op de vijf meisjes trouwt op haar achttiende, veelal met een oudere man met meer seksuele ervaring die mogelijk seksueel overdraagbare ziekten heeft.

‘Onthouding is geen optie voor deze jonge bruiden,’ aldus Mocumbi tijdens de conferentie. ‘Degene die probeert te onderhandelen over condooms kan rekenen op geweld of afwijzing.’

Mocumbi riep op tot het invoeren van programma's om vrouwen en meisjes les te geven in communicatievaardigheden en voorbehoedmiddelen. ‘We moeten moed verzamelen eerlijk en positief over seksualiteit te praten. We moeten de druk op onze kinderen herkennen om seks te hebben die noch veilig noch liefdevol is.’

In Botswana is meer dan de helft van de vrouwen in de leeftijd van 25 tot 29 jaar besmet met HIV. Bij vrouwen tussen de twintig en 24 jaar is dat 44 procent, aldus een afgevaardigde van de VN in Afrika.

Zie ook artikel: Wereldwijde aanpak aids stuit op grote tegenstellingen
Speciale website over Aids-conferentie
Speciale website over Aids-conferentie

Reacties