Johannesburg: Druk op Bush om te gaan verhoogd

14-08-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Behalve politici, oefenen nu ook belangrijke Amerikaanse filmsterren druk op Bush uit om de topconferentie bij te wonen. Onder andere Leonardo DiCaprio en Cameron Diaz hebben hun handtekening gezet onder een brief die de Amerikaanse milieuorganisatie Global Green USA aan hun president heeft gestuurd. Het welslagen van de top hangt volgens waarnemers in belangrijke mate af van de vraag of Bush er persoonlijk bij zal zijn.

De groep wil dat Bush zich onder meer bindt aan afspraken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en een lans breekt voor nieuwe en schonere energiebronnen. Global Green is de beweging die door oud-Sovjetpresident Gorbatsjov is opgericht.

Schandpaal

Toch lijkt de kans groot dat de Amerikaanse president zijn vingers niet zal willen branden aan de hete hangijzers in Johannesburg. Bush jr. kan in Zuid-Afrika zware kritiek verwachten over de afwijzing van het Kyoto klimaatverdrag en zijn isolationistische koers. ‘Hij wordt aan de schandpaal genageld als hij gaat en hij wordt aan de schandpaal genageld als hij niet gaat,’ schetst Steve Sawyer van Greenpeace het dilemma.

Bush is op 6 augustus voor een vakantie vertrokken naar zijn ranch in Texas, waar hij plant te verblijven tot begin september. ‘Als de president een vakantie neemt, terwijl de rest van de wereld werkt aan milieu en duurzame ontwikkeling, is dat een vrij duidelijk signaal van desinteresse,’ zegt Kalee Kreider, een van de directeuren van de National Environmental Trust in Washington.

Intussen verdedigt het Witte Huis zich tegen de aanzwellende krtiek. De regering-Bush zou de top op het hoogste niveau voorbereiden. ‘Het behoort tot de kernwaarde van de president,’ zegt een woordvoerder. Colin Powell is wel van plan naar Zuid-Afrika te gaan.

Rechts cynisme

De regering-Bush wordt ook aangevallen door bekende ontwikkelingseconoom Jeffrey Sachs. In de Financial Times stelt hij dat de top desnoods moet doorgaan zonder de machtigste man van de wereld. Want, zo schrijft Sachs, ondanks al het cynisme van politiek rechts Amerika, is het onderwerp van de top ‘doodserieus’.

Sachs, directeur van het Aarde Instituut en hoogleraar van duurzame ontwikkeling van de Columbia University, valt conservatief Amerika aan, omdat die volgens hem al meer dan tien jaar alle initiatieven van de Verenigde Naties ondermijnen.

Hij verwijt de rechtse politici te twijfelen aan de gevaren van de mondiale klimaatsverandering, het uitsterven van soorten dieren en planten en de teloorgang van ecosystemen. Ook vindt hij het onbegrijpelijk dat de regering-Bush de steun aan het VN-Bevolkingsfonds heeft ingetrokken. De VN-programma’s dragen belangrijk bij aan geboortenbeperking, zo noodzakelijk om te komen tot duurzame ontwikkeling.

Volgens Sachs moet de wereld in Johannesburg belangrijke beslissingen nemen, ‘met of zonder de Amerikanen’. ‘Vroeg of laat zullen zij de mondiale werkelijkheid dan toch onder ogen gaan zien,’ aldus Sachs.

20 Meeste gestelde vragen over 'Johannesburg'
Officiële website voor Duurzaamheidstop
Officiële website voor Duurzaamheidstop
Officiële website voor Duurzaamheidstop

Reacties