Jeugdjournaal Afghanistan krijgt Nederlandse financiële injectie

07-12-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: Free Voice

Het Jeugdjournaal is in 2004 opgezet door de Afghaanse staatsomroep op initiatief van Free Voice, de Nederlandse organisatie die in media in ontwikkelingslanden steunt.

Zowel het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken als Free Voice zullen het Afghaanse Jeugdjournaal financieren. Ze stellen in totaal 90.000 beschikbaar voor het opzetten van een zelfstandige 'salesafdeling'. Na een half jaar moet deze eigen inkomsten opleveren door sponsoring van internationale organisaties in Afghanistan en door het verkopen van kindernieuws via de satelliet.

Toekomstmakers

Het Jeugdjournaal van de Afghaanse staatsomroep heet 'Ayenda Sazan', wat  'Toekomstmakers' betekent. Het programma doet geregeld stof opwaaien, omdat het door veel ouderen als bijzonder vooruitstrevend wordt ervaren.

Zo is een jonge vrouw een van de presentatoren en worden vernieuwende onderwerpen aangesneden als kinderrechten (slaan op school, uithuwelijken van kinderen etc.) en nieuwe trends onder jongeren (muziek, mode).

Dergelijke onderwerpen waren onbespreekbaar in de tijd dat de Taliban het voor het zeggen had. Het Jeugdjournaal is het eerste programma op de Afghaanse televisie dat een stem geeft aan kinderen.

Kids News Network

Ayenda Sazan is onderdeel van het programma Kids News Network van Free Voice.
Dat heeft met middelen van de Nationale Postcode Loterij Jeugdjournaals opgezet in Suriname, Zuid-Afrika, Afghanistan en Zambia. Op dit moment worden nieuwe Jeugdjournaals ontwikkeld in Peru, Indonesië en Marokko.

Reacties