Jeugdbendes zijn internationaal probleem

20-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/Oneworld

De Midden-Amerikaanse jeugdbendes of maras halen bijna dagelijks de kranten met straatgevechten, roofovervallen, verkrachtingen, moorden en onthoofdingen. In El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua neemt hun aantal sinds de jaren 90 toe. 

Samen tellen de bendes in Midden-Amerika en Mexico 150.000 à 300.00 leden. In de VS zijn ongeveer 15.000 jongeren aangesloten bij soortgelijke groepen.

Migranten

De eerste maras komen uit de VS. De Mara Salvatrucha en de Mara 18. Deze twee extreem gewelddadige groepen zijn door de kinderen van Salvadoraanse migranten opgericht in Los Angeles. 

In de jaren 90 wezen de VS de meeste leiders van deze twee groepen uit. Sindsdien zijn de groepen actief in Midden-Amerika. 'Het is een kanker dat zich steeds verder uitzaait', zegt Antonio Saca, de president van El Salvador. 

De verspreiding van de jeugdbendes volgt de migratiestromen. De Mexicaanse politie pakte de afgelopen vijf maanden 2.000 Midden-Amerikaanse bendeleden op. In Spanje zijn kortgeleden enkele moorden gepleegd die worden toegeschreven aan jongeren die lid zijn van de plaatselijke afdelingen van de Midden-Amerikaanse bendes.

Waar en wanneer de top 'Veiligheid en antimaras' plaatsvindt, is nog onduidelijk. Maar de politiekleiders en ministers die eraan deelnemen, wachten allemaal op een goede strategie om het probleem in te kunnen dammen. 

Harde aanpak

De regeringen van El Salvador, Guatemala en Honduras hebben voor een harde aanpak gekozen. Ze overleggen regelmatig met elkaar over het probleem. Daarbij krijgen bijstand van de Amerikaanse politie. 

Hoewel de harde aanpak nog niet veel heeft opgeleverd, hebben mensenrechtenorganisaties wel kritiek op de methodes. Vaak worden jongeren alleen op basis van vermoedens of uiterlijke kenmerken opgepakt.

'Er zijn veel redenen waarom de Midden-Amerikaanse regeringen de maras niet klein krijgen', zegt Santiago Correa, Hij is politicoloog en heeft zich verdiept heeft in veiligheidsvraagstukken. 

'De jongeren lijden onder armoede, komen uit gebroken gezinnen en hebben gebrek aan onderwijsmogelijkheden. Deze factoren blijven spelen als de betrokken regeringen hier niets aan doen. Daarnaast hebben de landen fouten gemaakt op het vlak van veiligheidsbeleid en de bestraffing van misdaden.'

In Mexico is het probleem nog niet zo groot omdat het land zo groot is, zegt Correa. Maar volgens hem is het een kwestie van tijd voordat ook in Mexico de zaak uit de hand gaat lopen. De regering van president Vicente Fox maakt zich zorgen - volgens Fox vormen de jeugdbendes een probleem voor de  'nationale veiligheid'.

Reacties