'Jesse Helms verlaat Amerikaanse politiek'

22-08-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/ANP

De 79-jarige Helms, die met een slechte gezondheid kampt, werd in 1972 voor het eerst voor de staat North Carolina in de Senaat gekozen. Hij is vijf keer herkozen. Helms kreeg vooral bekendheid als voorzitter van de commissie buitenlandse zaken van de Senaat.

Deze functie verloor hij in juni aan de Democraat Joseph Biden, nadat de Republikein James Jeffords zijn partij had verlaten en als onafhankelijk senator verder was gegaan. Sindsdien bezetten de Democraten vijftig van de honderd zetels en de Republikeinen 49.

Helms is een fel tegenstander van het communisme. Ook was hij altijd waakzaam dat de Verenigde Staten niet te veel soevereiniteit afstaan aan internationale organisaties.

Helms is medeverantwoordelijk voor de chronische betalingsachterstand van Washington aan de Verenigde Naties. Ook is Helms fel gekant tegen het Internationaal Strafhof, dat naar verwachting in 2002 of 2003 komt in Den Haag.

Wel liet Helms zich graag fotograferen met lobbyisten, zoals de Dalai Lama of U2-rockstar Bono tijdens diens lobby in de VS voor grotere schuldenverlichting van de armste landen.

Reacties