Japan heeft wat te winnen in Afrika

09-01-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De reis van de Japanse eerste minister deze week moet de banden aanhalen met het continent. Japan en de 53 Afrikaanse landen hebben nooit veel met elkaar op gehad.

Minister van Buitenlandse Zaken Yutaka Kawashima benadrukt dat Japan ‘de problemen en moeilijkheden van de Afrikaanse landen moet delen’. Tokio wil meer samenwerken op het vlak van ontwikkelingshulp, conflictpreventie en aids-, malaria- en tbc-bestrijding.

Critici menen echter dat andere, minder edele motieven zwaarder wegen.

Japan heeft een oude wens om een permanente zetel te bemachtigen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De steun van 53 Afrikaanse landen kan daarbij helpen.

Yu Tanaka, sinds jaar en dag criticus van het Japanse ontwikkelingssamenwerking, wijst er ook op dat Mori louter de drie landen bezoekt die van belang zijn voor de Japanse economie.

Zuid-Afrika blijft de belangrijkste handelspartner van Japan: 1,85 miljard dollar in 1999. Nigeria is een belangrijke olieleverancier. Kenia, dat voor het internationale verbod veel ivoor uitvoerde naar Japan, is de belangrijkste ontvanger van Japanse steun. Er zijn plannen om een dam te bouwen die de Japanse regering voor een deel zou financieren.

‘Als Mori werkelijk een Japanse wens zou uitdragen om armoede te bestrijden, zou hij gaan praten over de kwijtschelding van schulden,’ argumenteert Tanaka.

Mori's bezoek vindt plaats net na de beslissing van de Japanse regering om de ontwikkelingssamenwerking grondig te wijzigen. Het budget wordt dit jaar met 3 procent ingekrompen. Tokio wil de kwaliteit van de hulp verbeteren.

Japan heeft het grootste officiële budget voor ontwikkelingshulp ter wereld. Azië ontvangt het grootste deel van de koek: 63,2 procent in 1999. Het budget voor Afrika bedroeg in dat jaar slechts 9,5 procent.

De exportcijfers tonen eenzelfde beeld: slechts 8 procent van de Japanse exportproducten komt volgens officiële cijfers op de Afrikaanse markt terecht, in vergelijking met 32 procent voor Azië.

Reacties