Japan en Rusland blijven terughoudend in Marrakesh

07-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

In het Marokkaanse Marrakesh schuiven vanaf woensdag de Milieuministers aan. Zij moeten bindende afspraken maken om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen.

Afgevaardigden melden dat tijdens de besprekingen nog veel politieke hindernissen genomen moeten worden.

De Japanse ambassadeur voor internationale zaken, Kazuo Asakai, zei in Marrakesh: ?Onze beslissing over ratificatie hangt af van het resultaat van CoP7 (de huidige milieutop, red.)?. Uit Japanse regeringsbronnen bleek afgelopen weekend nog dat Japan de ratificatie aan het voorbereiden was.

Rusland overweegt pas om het Kyoto-protocol te ratificeren als bijvoorbeeld de handel in uitstoot van broeikassen wordt opgenomen in de documenten over de mechanismen van reductie, aldus Alexandre Bedritsky, de Russische onderhandelaar.

Milieuorganisaties hebben Rusland als de ?slechterik? aangewezen. In een brief aan de president Vladimir Poetin schrijven zij dat de Russische delegatie zich terugtrekt van de toezegging die Poetin aan de Europese Unie had gedaan over de ratificatie.

Hete hangijzers bij de onderhandelingen zijn onder meer het systeem van naleving van de afspraken die in Kyoto zijn gemaakt en de sancties als een land de afspraken niet nakomt.

In het Kyoto-protocol hebben landen zich verplicht de uitstoot van broeikasgassen met 5,2 procent te verminderen. Een politiek akkoord over de uitwerking van het protocol werd eerder dit jaar in Bonn bereikt.

Reacties