Jamaicaanse homo’s krijgen asiel in Groot-Brittannië

03-12-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Engelse immigratiedienst oordeelde dat de Jamaicaaanse overheid niet hard genoeg optreedt tegen de homohaat op het eiland.

De afgelopen 20 jaar zijn 40 homo's vermoord en honderden mishandeld, aldus de Jamaicaanse belangengroepering voor homoseksuelen J-Flag.

Tevergeefs pleit J-Flag-advocate Donna Smith voor verankering van het recht op seksuele vrijheid in de grondwet. Tot nu toe kreeg zij nul op het rekest. Homoseksualiteit staat niet op de agenda van de Jamaicaanse regering.

Levende hel

Homo’s en lesbiënnes hebben het op het Caribische eiland zwaar te verduren. De bewoners, maar ook de overheid, hebben het niet zo op afwijkende seksuele voorkeuren. Volgens Matthew, een van de asielzoekers, was het leven in de hoofdstad Kingston ‘een levende hel’.

Dit beeld wordt bevestigd door een rapport uit 2001 van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Hieruit komt naar voren dat de politie zich schuldig maakt aan geweld tegen homoseksuelen, willekeurige arrestaties verricht en geen bescherming biedt bij bedreigingen. ‘Als ik in Jamaica was gebleven, was ik nu dood geweest,’ aldus Matthew.

De Buggery Act, een stokoude Jamaicaanse wet, bestraft seksueel gedrag van homo’s met tien jaar dwangarbeid. Hierdoor zouden veel bedreigde homoseksuelen terughoudend zijn met het indienen van klachten over geweld bij de politie. Ook zou de wet bijdragen tot een algemeen klimaat van homofobie onder de bevolking, aldus Amnesty.

website van de Britse immigratiedienst
Amnesty International, afdeling Nederland

Reacties