Jamaica wil ‘gecontroleerde’ export van leraren en verpleegkundigen

20-11-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Engelstalige Caribische landen, waaronder Jamaica, kampen al jaren met een gebrek aan leraren en verpleegsters. Velen vertrekken naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië omdat ze daar meer kunnen verdienen.

De Jamaicaanse premier Percival Patterson lanceerde daarom vorige maand het idee om samen met de VS mensen op te leiden ‘voor de export’. Een rotatiesysteem moet ervoor zorgen dat slechts een deel van de arbeidskrachten in het buitenland werkt en na een paar jaar terugkeert.

De reacties in Jamaica zijn verdeeld. Dolores Gumbs van de Caribische Verpleegstersvereniging ziet het plan niet zitten. ‘Slavenhandel met verpleegsters is geen goed idee. Opleidingen voor de export zijn een stap achteruit.’

Wervingsbureaus

De voorzitter van de Jamaicaanse vereniging voor leraren, Wentworth Gabbidon, ziet echter wel iets in het voorstel. ‘Momenteel betalen wij voor de opleiding van verpleegsters en leraren, die daarna vaak vertrekken. Wanneer we andere landen kunnen laten bijdragen aan die opleiding is dat ook in ons voordeel’.

Tussen 2000 en 2002 verlieten ongeveer 2.000 leraren Jamaica, aldus het Jamaicaanse ministerie van Onderwijs. In 2001 daalde het aantal leraren met bijna 10 procent omdat ze naar het buitenland vertrokken, op pensioen gingen of in een andere sector aan de slag gingen. Bij de verpleegsters liggen de cijfers zeker niet lager. ‘In de VS en Groot-Brittannië zijn er tekorten, waardoor wervingsbureaus hier ter plaatse personeel komen ronselen,’ zegt Gumbs. ‘Op de Maagdeneilanden krijgen verpleegsters een bonus van 6.000 dollar wanneer ze voor een half jaar tekenen.’

De lage lonen in de Cariben zijn de voornaamste reden voor het vertrek, maar ook ontbrekende promotiekansen, onvrede over het management en een gebrek aan inspraak. In Jamaica heeft de gezondheidszorg ernstig te lijden onder het gebrek aan verplegend personeel. De verpleegsters die overblijven zijn verantwoordelijk voor 30 tot 40 patiënten, meer dan het dubbele van het aantal dat als normaal wordt beschouwd.

Gedragscode

Binnen het Commonwealth, een bondgenootschap van 54 landen waarvan Jamaica lidstaat is, bestaat een gedragscode voor het werven van buitenlands medisch personeel. De landen die op zoek zijn naar personeel worden geacht eerlijk en open te werk te gaan.

De verantwoordelijken voor het onderwijs van de Commonwealth willen dat de landen meer rekening met elkaar gaan houden. ´De rekruterende landen moeten genoeg hulp geven zodat het land van herkomst de mensen kwaliteitsonderwijs kan blijven bieden,’ vindt Gabbidon.

Reacties