Jamaica open voor Haïtiaanse bootvluchtelingen, VS potdicht

09-05-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

“Wij zullen iedere vluchteling die probeert onze kust te bereiken, terugsturen. Laat dat duidelijk zijn, ook voor het Haïtiaanse volk,” zo sprak president Bush op 25 maart. Het was op het moment dat het geweld zich over Haïti verspreidde en mensen op de vlucht sloegen. Washington heeft dit jaar al 1,948 Haïtianen teruggestuurd; in heel 2003 hebben de VS 1,490 Haïtianen in hun bootjes onderschept.

Jamaica pakt het Haïtiaanse vluchtelingenprobleem heel anders aan. Het eiland biedt de Haïtianen die arriveren na een 160 kilometer lange overtocht op overvolle bootjes, onderdak aan in tentenkampen. De vluchtelingen worden aan land geholpen door lokale bewoners en vissers, krijgen soms een maaltijd en gaan vervolgens door naar de autoriteiten. Tolken, een medische controle en transport naar de kampen behoren tot de officiële ontvangst.

Jamaica ziet de middelen voor opvang snel slinken, maar heeft onlangs 500.000 dollar toegezegd gekregen van het Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties als bijdrage voor de opvang. Het VN-commissariaat is blij verrast door de effectieve samenwerking van de verschillende ministeries van Jamaica om de opvang te organiseren, zei een woordvoerder onlangs tegen Radio Jamaica.

Vliegtuigvluchtelingen

De Amerikaanse aanpak van de Haïtiaanse vluchtelingen druist volgens mensenrechtenactivisten in tegen de internationale wetgeving en Washington oogst met zijn houding veel kritiek in binnen- en buitenland.

Volgens de US Committee for Refugees (USCR) dreigen ook Haïtianen die al jaren in de VS zijn, te worden uitgezet. Ongeveer 3000 Haïtianen die in de jaren 80 en 90 met het vliegtuig naar Amerika kwamen, worden mogelijk teruggestuurd door een fout in een wetsontwerp. De wet regelt dat bootvluchtelingen die voor 1996 asiel hebben aangevraagd, kunnen blijven. De zogenoemde vliegtuigvluchtelingen vallen buiten deze groep.

Volgens de USCR zitten 30.000 Haïtianen in de VS in de asielprocedure, velen in gesloten opvangcentra. De vluchtelingenorganisatie Church World Service wil dat de overheid hen tijdelijke papieren geeft, zodat ze voor ten minste anderhalf jaar kunnen werken en geld verdienen tot de situatie in hun land stabiel genoeg is om terug te keren.

De verdreven president van Haïti, Aristide, verblijft sinds maart ook op Jamaica, in afwachting van asiel in Zuid-Afrika, of, naar eigen zeggen, zijn terugkeer naar Haïti.

color=red>

Amerikaanse mensenrechtencommissie USCR

Reacties