Jaar na onafhankelijkheid Oost-Timor: generaals aangeklaagd

28-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

De namen van de aangeklaagde generaals worden woensdag bekendgemaakt. Zij hadden het bevel over de militaire operaties in Oost-Timor. Volgens getuigen bewapende het leger de pro-Indonesische milities, die terreur zaaiden en duizenden bewoners op de vlucht joegen. Procureur-generaal Darusman wilde dit weekend nog niet zeggen of oud-bevelhebber van de strijdkrachten Wiranto ook tot de verdachten behoort.

Indonesië staat onder grote internationale druk om de aanstichters van het geweld voor de rechter te brengen. Veel van de gewelddaden in de periode rond het referendum over onafhankelijkheid zijn gepleegd door pro-Indonesische milities, maar die werden gesteund door Indonesische militairen.

Velen menen dat legerofficieren betrokken waren bij de organisatie van het bloedige geweld. President Wahid heeft deze betrokkenheid al in bedekte termen toegegeven.

Generaal Wiranto is vaak genoemd als een van de aanstichters, maar hij blijft zijn betrokkenheid ontkennen. Zijn troepen hebben er volgens hem juist voor gezorgd dat het referendum over onafhankelijkheid succesvol kon verlopen.

Wiranto werd eind vorig jaar gehoord door de mensenrechtencommissie die het geweld rond het referendum onderzocht.

Jakarta Post voor allerlaatste nieuws

Reacties