Jaar lang actie tegen Pan-Amerikaanse vrijhandelszone

04-12-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Een brede oppositie van linkse politici, vakbonden, maatschappelijke organisaties (NGO’s), geestelijken, inheemse leiders en mensenrechtenactivisten strijden tegen de komst van de FTAA.

De vrijhandelszone is een plan uit de Amerikaanse koker om de handelsbarrières tussen de Noord– en Latijns Amerikaanse markten op te heffen en handel te bevorderen.

Volgens de activisten komt die vrijhandel niet ten goede aan de bevolking van Zuid-Amerika en de Cariben.

Hoogtepunt van de acties vindt plaats tijdens de vijfde ministeriële bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), op 10 september 2003 in Cancun, Mexico.

Wegblokkades

De activisten maken hun ongenoegen over de plannen dan kenbaar door over het hele continent betogingen, bijeenkomst en stakingen te organiseren en wegblokkades op te werpen.

Er komt een informatiecampagne om de bevolking te informeren over de negatieve gevolgen van de vrijhandelszonde. Ook willen de activisten debatten afdwingen in de nationale parlementen van de deelnemende landen.

De Cubaanse regering, die uitgesloten is van deelname aan de FTAA, trekt fel van leer tegen de plannen. Osvaldo Martínez, directeur van het Cubaanse onderzoekscentrum voor Wereldhandel, wijst op het enorme handelstekort van 364 dollars van de Verenigde Staten als belangrijkste motief voor de oprichting van de FTAA. Volgens Martínez willen de VS ‘doordringen tot de Latijns-Amerikaanse markten en de nationale producenten verpletteren om het Amerikaanse handelstekort goed te maken’. Vanaf 1 januari 2005 moet de vrijhandelszone voor de 34 deelnemende landen een feit zijn.

website van de FTAA
Veelgestelde vragen over FTAA

Reacties