Italië laat 'Koningin van de Slavenhandel' vrij

24-08-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Italiaanse regering heeft vorige week amnestie verleend aan 13.000 criminelen omdat de gevangenissen overvol zijn. Onder de gelukkigen is de notoire mensenhandelaar Ganat Tewide Bahare, een jonge vrouw. Dit meldde de Engelse krant The Times dinsdag.

 

Ganat Tewide Bahare, die ook bekend staat als Madame Gennet, werd in 2005 tot 5 jaar cel veroordeeld voor haar aandeel in de smokkel van honderden Afrikanen naar Europa. Ze runde een crimineel netwerk dat illegalen tegen betaling in gammele boten van Libië naar Italie smokkelde. Volgens The Times omschreef de Italiaanse openbare aanklager haar destijds als 'een vrouw zonder geweten en met een ijskoude blik'.

 

Het nieuws over haar vrijlating komt tegelijk met de nieuwe plannen van minister van Binnenlandse Zaken Giuliano Amato. Volgens het Italiaanse persbureau Ansa maakte hij dinsdag bekend dat er een speciale 'task force' wordt opgericht om mensensmokkel tegen te gaan. Dit team moet vooral de leiders van de smokkelbendes opsporen.

 

Italië heeft grote moeite om de grote stroom vluchtelingen van Noord-Afrika naar het Italiaanse eiland Lampedusa in te dammen. Bij overtochten in gammele bootjes komen veel migranten om het leven. In het weekeinde zijn er nog twee boten gezonken. Daarbij zijn zeker 80 mensen verdronken.

Reacties