IT-reuzen spreken gedragscode af

27-10-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De code is ook van toepassing op de toeleveranciers van de computerfabrikanten, vaak gesitueerd in ontwikkelingslanden. Daar vinden de misstanden meestal plaats. ‘Dit is een belangrijk precedent voor de elektronica industrie en andere bedrijfstakken die hun leveringen uit de hele wereld betrekken,’ zei Conrad MacKerron, directeur van het Corporate Social Responsibility Program daarom.

De stap van de computergiganten komt na een campagne van de Britse hulporganisatie Cafod voor betere arbeidsomstandigheden van de Mexicaanse, Chinese en Thaise arbeiders die computeronderdelen maken.

Cafod is gematigd enthousiast. ‘We zijn blij dat deze bedrijven nu met een maximum aantal overuren en een verbod op discriminatie komen,’ reageert Anne Lindsay van Cafod. ‘Dit zijn misstanden die vooral in China en Mexico voorkomen.’

‘Desalniettemin laat deze code toch nog wel wat vragen open,’ zegt zij. ‘De code geeft bijvoorbeeld te weinig gedetailleerde informatie over hoe de omstandigheden op de werkvloer daadwerkelijk kunnen worden verbeterd.’

Ook geeft de code volgens Cafod te weinig duidelijkheid over het recht op vereniging. ‘De gedragscode zegt wel iets over het recht om lid van een vakbond te worden, maar verwijst daarbij alleen naar lokale wetgeving. Deze is nog wel eens voor meerdere uitleg vatbaar. Daarom zou de code moeten verwijzen naar internationale afspraken over arbeidsrechten,’ aldus Lindsay.

color=red>

Cafod
Persbericht computerfabrikanten

Reacties