Israëlische aanvallen kostten VN en EU 25 miljoen euro

25-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Naast de vluchtelingenkampen zijn ook ziekenhuizen, omroepgebouwen, scholen, onderzoekscentra en de luchthaven van Gaza getroffen. De schade aan VN-infrastructuur alleen is al opgelopen tot 4,31 miljoen euro, volgens Peter Hansen, de commissaris-generaal van UNRWA, het agentschap dat bijstand verleent aan Palestijnse vluchtelingen.

‘Daarbij houden we geen rekening met wat nog nodig is voor de toekomstige behoeften van de ernstig getraumatiseerde vluchtelingenbevolking,’ zei Hansen donderdag. De Europese Unie schat de schade aan haar projecten op 17 à 20 miljoen euro.

De Europese raad voor Buitenlandse Zaken overweegt Israël een schadevergoeding te vragen voor die vernielingen. VN-woordvoerder Farhan Haq meldt dat de VN verschillende keren een schadevergoeding hebben geëist van Israël, maar hebben geen antwoord gekregen.

Economie lamgelegd

Volgens de Palestijnse Autoriteit bedraagt de totale schade die Israël sinds het begin van de huidige opstand in september 2000 aanrichtte in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever meer dan 227 miljoen euro.

Hansen zegt dat Israëlische aanvallen op de vluchtelingenkampen daar 22 VN-scholen, vier VN-ziekenhuizen, twee ziekenwagens en vier dienstencentra hebben verwoest. ‘Het UNRWA zal minstens 306.000 euro moeten uitgeven voor onmiddellijke herstellingen. Bovendien zullen de VN zelf nog eens ruim 255.000 euro moeten ophoesten voor dringende herstellingen aan de wegen en de infrastructuur in de kampen.’

Naar schatting zal het UNRWA uiteindelijk ongeveer 2,61 miljoen euro moeten vinden om 141 vluchtelingenhuizen te herstellen die zijn vernietigd. Het kost nog eens 613.000 euro om 1.800 tijdelijke woningen te herstellen die lichte schade hebben opgelopen.

Buiten de vluchtelingenkampen is de grootste schade aangericht op de luchthaven van Gaza. Die moest worden gesloten. De lamlegging van de Palestijnse economie kost echter nog meer. In een rapport van juli vorig jaar schatte VN-secretaris-generaal Kofi Annan dat de Palestijnen daardoor 2,72 miljard euro hebben misgelopen.

Reacties