Israël het volgende land dat Al Jazeera wil blokkeren

07-08-2017 Bron: The Independent
al jazeera geweerd door israel
Foto: Still YouTube Al Jazeera
Israël heeft besloten de lokale vestigingen van Al Jazeera te sluiten en de website van de omroep te blokkeren. Hiermee treedt het land in de voetsporen van andere landen in de regio die claimen dat het nieuwsmedium subjectief rapporteert en gelieerd is aan terroristische bewegingen.
Van ’t web – 

Al Jazeera is een nieuwsmedium waarvan het hoofdkantoor in Qatar zit. De regering van Qatar is tevens de eigenaar van het netwerk. Haar vestigingen in Jordanië en Saüdi-Arabië zijn al gesloten als onderdeel van een economische en diplomatieke beweging tegen Qatar, meldt Al Jazeera op haar website. In de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein is het netwerk online niet bereikbaar.

Ondemocratisch

De minister van Communicatie van Israël, Ayoub Kara, stelt dat het blokkeren van omliggende landen een reden is geweest om zelf vraagtekens te stellen bij het netwerk. Volgens hem wakkert Al Jazeera geweld en terrorisme aan. ‘Als wij het enige land zijn dat inmiddels nog niet heeft geconstateerd dat Al Jazeera beïnvloed wordt door de Islamitische Staat (ISIS), Hamas, Hezbollah en Iran, dan kan je wel stellen dat er iets merkwaardigs aan de hand is’, vertelt hij volgens The Independent. Kara zegt dat lokale omroepen hebben ingestemd met zijn voorstel om Al Jazeera uit de lucht te halen. De minister wordt door de wet nog tegengewerkt bij het sluiten van het kantoor in Jeruzalem, maar hij geeft aan stappen te ondernemen om de wetgeving hierover aan te passen.

Al Jazeera beweert dat het onafhankelijk opereert van haar eigenaren. Critici betwisten dat, gezien Al Jazeera vaak alternatieve geluiden laat horen die stof doen opwaaien, bijvoorbeeld over oorlogen die het westen voert in het Midden-Oosten. Desalniettemin wordt ook de beslissing van Israël hevig bekritiseerd. Aiden White, de Londense directeur van het ‘Ethical Journalism Network’, noemt het een ‘frontale aanval op de vrije pers’. Het besluit ondermijnt verder de claim dat Israël een democratie is, gezien persvrijheid een van de belangrijkste pijlers is van de democratie. De programmacoördinator van de Noord-Afrikaanse tak van the Committie to Protect Journalists, Sherif Mansour, zegt het volgende erover: ‘Het censureren van Al Jazeera zal niet leiden tot meer stabiliteit in de regio, maar zal Israël in het kamp duwen van een van de vooraanstaande vijanden van persvrijheid.’ Al Jazeera geeft zelf aan te blijven berichten over conflicten in de regio en te strijden tegen de blokkades die Israël opwerpt.

Fiona Korthals Altes

Fiona is redactiestagiair bij Werelddoeners en Masterstudent Filosofie.

Lees meer van deze auteur >

Reacties