Iraanse modepolitie krijgt tegenwind

25-04-2007
Door: Bart Vanacker
Bron: OneWorld/IPS

Sinds afgelopen zondag treedt de politie streng op tegen overtredingen van de islamitische kledingsvoorschriften. Vijftig brigades trekken de straat op om overtredingen vast te stellen. Vrouwen en meisjes die korte of strakke jasjes, sjaaltjes of driekwart broeken dragen, worden daarop aangesproken.

Angst

Mannenbenen mogen niet in zichtOok mannen krijgen controle: zij mogen geen shorts dragen. Wie de regel overtreedt, riskeert twee maanden celstraf of een boete van 36 euro. "Dit heeft geen enkele zin", zegt Azar, een jonge vrouw, aan Radio Farda. "Het zorgt enkel voor stress en angst bij de jongere generatie. Het is deprimerend." Gharayi Moghadam, professor sociologie in Teheran, zegt op de nieuwssite Radio Free Europe dat de strikte controles op lange termijn een tegenovergesteld effect zullen hebben: "Het leidt de jeugd naar confrontatie. Jongeren accepteren dat niet", meent Moghadam.

Schade

De vrouwen krijgen de steun van de gematigde politicus ayatollah Heshemi Rafsanjani, die benoemd is door de hoogste religieuze leider in Iran, ayatollah Ali Khamenei. Rafsanjani roept de politie op om niet zo hardhandig op te treden. "Vrouwen en jonge mensen naar een politiekantoor voeren is nutteloos, het brengt enkel schade toe aan de maatschappij", zei Rafsanjani in de Iraanse hervormingsgezinde krant Etemad Melli.

Zo'n duizend studenten van de universiteit van Teheran zijn zondagavond nog op straat gekomen om hun protest te uiten tegen strengere kledingsvoorschriften die de universiteit uitvaardigde. Mannelijke studenten kregen het verbod om nog in shorts en T-shirt in de slaapvertrekken rond te lopen. De universiteit heeft beloofd de nieuwe regels te 'versoepelen', schrijft nieuwssite Radio Free Europa.

Reacties