Iraanse journalisten protesteren tegen sluiting kranten

27-07-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Twee liberale dagbladen en een maandblad werden deze maand door de rechterlijke macht gesloten. Ze werden beschuldigd van belediging van overheidsfunctionarissen, het verspreiden van leugens en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid.

Sinds 1999 zijn al meer dan 90 kranten en tijdschriften op last van de rechter gesloten. Vele journalisten en schrijvers zitten gevangen wegens ‘het verspreiden van leugens’ en ‘het in gevaar brengen van de staatsveiligheid’. Volgens mensenrechtenorganisaties zitten in Iran meer journalisten in de gevangenis dan in enig ander land in het Midden-Oosten.

Volgens een hervormingsgezinde columnist willen de conservatieven door de sluitingen de hervormingsgezinden ontdoen van hun spreekbuis in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2005, meldt persbureau Reuters.

Ook de politie lijkt de laatste tijd repressiever op te treden. Zo worden vrouwen die zich niet volgens de islamitische voorschriften kleden, opgepakt en doet de politie invallen bij feesten waar alcohol wordt geschonken.

color=red>

Human Rights Watch over Iran

Reacties