'Iraakse veiligheidstroepen mishandelen gevangenen'

25-01-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In het dinsdag verschenen rapport The New Iraq? Torture and Ill-treatment of Detainees in Iraq Custody baseert HRW zich op de verklaringen van 90 gevangenen, die de organisatie sinds 2003 heeft geïnterviewd. Van hen zeggen 72 mensen dat ze door de autoriteiten zijn mishandeld.

Daarbij gaat het om onwettige arrestaties, langdurige opsluiting in isolement en martelingen. Ook kinderen zouden hiervan het slachtoffer zijn. Het rapport maakt melding van diverse vormen van mishandeling die gevangenen hebben ondergaan; van geslagen worden met staaldraad en loden pijpen tot elektrische schokken.

Beterschap beloofd

‘Het Iraakse volk is een betere behandeling beloofd na de val van het regime van Saddam Hussein,’ stelt Sarah Whitson, directeur van HRW in het Midden-Oosten. Dat de Iraakse soldaten en politiemensen onder zware druk staan door de vele aanslagen, rechtvaardigt niet dat zij lichtvaardig met de rechten van de mens omgaan, vindt HRW.

De Iraakse veiligheidsdienst wordt bovendien beschuldigd van het intimideren en bedreigen van politici van partijen die een bedreiging zouden vormen voor de staatsveiligheid. De voorlopige regering heeft nagelaten gevallen van mishandeling te onderzoeken en de verantwoordelijken te vervolgen. Volgens HRW hebben ook internationale veiligheidsadviseurs te weinig oog gehad voor de mishandelingen. Gevallen van mishandeling door de internationale vredesmacht vielen buiten het onderzoek van HRW.

Verkiezingen

Het rapport komt de voorlopige regering van premier Allawi aan de vooravond van de verkiezingen op 30 januari slecht uit. Het doet het vertrouwen in zijn regering geen goed.

In de overwegend soennitische gebieden vinden dagelijks terreuraanvallen plaats op politici of verkiezingsfunctionarissen. Maandag nog was het kantoor van de premier zelf doelwit. Tien politiemensen en twee burgers raakten gewond. Allawi zelf zou niet aanwezig zijn geweest.

De premier wil de verkiezingen hoe dan ook laten doorgaan. Voor een ordelijk verloop worden drastische veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zijn zondag vliegvelden, cruciale verkeersverbindingen en de grenzen met de buurlanden gesloten. In Falluja, bolwerk van het soennitische verzet, wordt de locatie van de stemlokalen pas op het allerlaatste moment bekendgemaakt, opdat de stemlokalen niet eerder worden opgeblazen.

De Iraakse kiescommissie verwacht dat ongeveer 14 van de 27 miljoen Irakezen van hun kiesrecht gebruik zullen maken.

color=red>

Persbericht Human Rights Watch
Dossier Irak Nova
Dossier Irak Nova
Dossier Irak Nova

Reacties