IRA-verdachten boycotten proces in Colombia

03-12-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De drie worden ervan verdacht marxistische rebellen van de guerrillabeweging FARC te hebben getraind en geholpen bij de productie van explosieven.

Het Colombiaanse leger hield de Ieren op 11 augustus vorig jaar aan op het vliegveld van Bogotá. Zij bleken valse paspoorten bij zich te hebben. De drie waren toen geruime tijd in de gedemilitariseerde zone van de FARC geweest.

Veiligheid

De Ieren waren ook op de eerste zittingsdag, op 17 oktober, niet in de rechtszaal aanwezig. Via hun advocaat eisten zij garanties voor hun veiligheid en voor een eerlijk proces.

Volgens hen ontbreken daarvoor tot nu toe de voorwaarden. Uit protest weigeren zij de strengbewaakte gevangenis te verlaten.

Onschuldig

De drie mannen zeggen onschuldig te zijn en de IRA heeft tegengesproken dat zij lid zijn van de organisatie. Als de rechter hen schuldig acht, kunnen zij twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

De advocaten van de verdachten stellen dat de aanklager weinig bewijzen tegen de drie Ieren kan aanvoeren. Het gaat om sporen van explosieven die op de kleding van de verdachten zijn aangetroffen.

Getuigen

Ook zijn er de verslagen van vier ooggetuigen onder wie twee overgelopen marxistische rebellen die waarschijnlijk dinsdag worden gehoord.

Het verhoor van de eerste getuige, een officier van de inlichtingendienst van het leger, leverde maandag nauwelijks informatie op. De militair zei niet te weten of de Ieren de rebellen ooit hadden ontmoet en kende het trio alleen van televisiebeelden.

‘Maar als ze enige tijd in de gedemilitariseerde zone van de FARC zijn geweest, dan hebben ze daar ook iets gedaan. Ik weet niet wat, maar het moet iets zijn geweest,’ zo luidde zijn zwakke verklaring.

Reacties