Invoerverbod moet Nigeriaanse textielsector nieuw leven inblazen

11-10-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Een ministeriele commissie heeft de opdracht gekregen om Nigeria tegen 2006 in de eigen textiel behoefte te kunnen laten voorzien.

De eerste taak van de commissie is om de Nigeriaanse regering voorstellen te doen over hoe men korte metten kan maken met de dumping van stoffen uit het buitenland. Tevens zal de commissie met plannen komen ter bevordering van de uitvoer van Nigeriaans textiel en kleding.

Het gaat om een tijdelijk verbod, zei minister van Informatie en Nationale Voorlichting Jerry Gana vorige week.

Wereldhandelsorganisatie

De regering heeft lokale textielfabrieken al korting verleend op belastingen, bepaalde grondstoffen, machines en - onderdelen. Ook gaan zij nu voortaan de uniformen voor het leger en paramilitaire organisaties maken.

Gana: 'Wij willen erop toezien dat onze eigen lokale bedrijven niet onnodig moeten lijden als gevolg van het akkoord van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Door de ondertekening van dat akkoord kunnen sommige gewetenloze Nigerianen vrijwel alles invoeren, van tandenstokers tot 78 verschillende soorten tandpasta.'

Voormalige president generaal Sani Abacha besloot in 1997 het invoerverbod voor textiel op te heffen om te voldoen aan de regels van de WTO.

Wereldhandelsorganisatie

Maar dat leidde in Nigeria, vanaf 1994, tot de instorting van meerdere lokale sectoren. Meer dan de helft van de lokale fabrieken de poort moest sluiten.

Sinds de val van Abacha in 1999 heeft de Nationale Vakbond van Textiel- Kleding- en Confectiearbeiders van Nigeria voortdurend aangedrongen op een tijdelijk verbod van textielimport.

Volgens deskundigen zal het verbod op ingevoerd textiel de landbouw stimuleren en de lokale textielindustrie weer tot leven wekken. Voorwaarde is wel dat de douanediensten de smokkel van goedkope stoffen tegengaan.

'De maatregelen moeten binnen de vier jaar tastbare resultaten opleveren en in de lokale textielproductie zorgen voor een jaarlijks inkomen van een miljard euro,' aldus een overheidsfunctionaris.

Reacties