Internet belangrijk hulpmiddel voor drugshandelaars

28-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Talloze Nederlandse bedrijven verkopen via internet cannabiszaaigoed en andere illegale producten in het buitenland. Meer dan duizend Britse websites verkopen drugs als marihuana, cocaïne en ecstasy.

Dankzij het internet kunnen drugshandelaren achter gesloten deuren afspraken maken over leveringen van goederen. Bovendien biedt dit medium ze een mogelijkheid om op een veilige manier drugsgeld wit te wassen.

Makkelijke toegang tot het internet en de snelheid van electronische transacties maken het nog aantrekkelijker voor drugshandelaars om hun deals niet langer in cash af te handelen.

Cybermisdaad

Volgens het rapport is cybermisdaad sterk toegenomen. Sommige websites bieden een gedetailleerde handleiding voor het aanmaken van synthetische drugs. ‘Cybermisdaad is goedkoop en makkelijk en de pakkans is bijzonder klein,’ aldus INCB-voorzitter Amid Ghodse.

Toch is dit geen makkelijke kwestie. Enerzijds is publiekelijk aansporen tot productie en gebruik van drugs verboden. Anderzijds worden zulken berichten op het net gezien als vrijheid van meningsuiting. Volgens INCB moeten de regels voor cybermisdaad duidelijker worden.

Nieuwe technologieën

Drugshandelaars gebruiken computers en electronische agenda’s voor het opslaan van belangrijke informatie als banknummers en details over hun contacten. Maar met de nieuwe technologieën beschermen de ‘slechterikken’ zich ook tegen onderzoeken van politiediensten.

Hackers in Columbia en Mexico helpen de drugshandelaren door bijvoorbeeld te achterhalen met welke zaken de politie in die landen bezig is. Ook privé-gegevens van agenten kunnen zij makkelijk op het net te vinden.

Oplossing

Internationale aanpak van cybermisdaad is volgens het INCB noodzakelijk. De organisatie is van mening dat vele landen toevoer van drugs proberen te beperken en niet het hele probleem aanpakken.

Zo wordt er niks gedaan aan de beperking van de vraag naar drugs. De misdaden die voortkomen uit drugshandel worden eveneens over het hoofd gezien. Daar moet nodig verandering in komen, aldus het INCB.

Andere gegevens

In de industrielanden is de consumtie van drugs veel hoger dan elders, terwijl crack in razendsnel Zuid-Afrika verovert.

Landen in het oosten, westen en zuiden van Afrika worden nog steeds gebruikt als tussenstations voor vervoer van cocaïne uit Zuid-Amerika naar Europa. Ook heroïne uit Azië komt via deze route Europa en Noord-Amerika binnen.

Heroïne is zeer populair in Afrika en het gebruik ervan zorgt voor verdere verspreiding van aids.

Het rapport bericht verder dat het gebruik van cocaïne in Angola en Namibië gestegen is.

Myanmar is vorig jaar uitgegroeid tot de grootste producent van papaver in de wereld. Papaver is de grondstof voor heroïne.In het VN-rapport staat dat Myanmar (Birma) de rol overneemt van Afghanistan, waar de productie verminderd is door de Taliban-regime.

Myanmar vangt ook de vermindering van productie in Laos, Vietnam en Thailand op.

Reacties