Internationale conferentie over de rol van migranten en hun tegoeden in ontwikkeling

16-11-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: Novib, 16 november 2004

Gasten
Onder de gastsprekers zijn Dr Manual Orozco van Inter-amerikaanse Dialoog, Gloria Moreno Fontes van de Internationale Arbeidsorganisatie, Nilim Baruah van de Internationale Organisatie voor Migratie, Edgar Zurita Pozo, Folade (Costa Rica). Zij zullen praten over de verschillende dimensies van migratie en ontwikkeling, en over tegoeden als een mogelijk instrument voor ontwikkeling.

Relevante financieringsbron
Nog nooit eerder hebben de 175 miljoen migranten en vluchtelingen op deze wereld zo veel aandacht gekregen. Zij sturen hun tegoeden naar de landen van herkomst, waardoor zij een flinke economische macht tot hun beschikking hebben. Vorig jaar liep dat op tot 100 miljard dollar. Dit is de zogenaamde X-factor, die de meest stabiele en groeiende bron van financiering in de landen van herkomst aan het worden is.

Ook de gegevens van de Wereldbank tonen aan dat tegoeden een relevante financieringsbron voor ontwikkelingslanden zijn. Terwijl deze geldstromen nog altijd minder zijn dan de directe buitenlandse investeringen, zijn ze wel de officiële ontwikkelingshulp buitensporig voorbij gegroeid.

Deze tegoeden hebben geholpen de armoede terug te dringen, investeringen van de grond te krijgen, en de effecten van de mondiale recessie op te vangen. Vooral wanneer de tegoeden die overblijven na de consumptie op een geëigende wijze worden ingezet, aldus het Wereldbankrapport Global Development Finance uit 2003.

Enkele voorbeelden
Afrika biedt belangrijke voorbeelden. Migranten uit onder andere Mali, Marokko en Ghana hebben vanuit Europa bedrijven opgezet in hun landen van herkomst én in hun land van vestiging. Afrikanen hebben organisaties opgezet, zoals in Londen, om andere Afrikaanse migranten aan te moedigen Afrika te helpen.

Mexico staat model in Latijns-Amerika. Mexicanen in de VS zijn een programma begonnen waarin elke dollar die zij voor economische projecten in Mexicaanse steden werven, wordt aangevuld met een bijdrage van een dollar van de nationale en plaatselijke overheden en van ontwikkelingsorganisaties. Deze benadering staat goed bekend als the “3-tegen-1-migrantendollar”. De Mexicaanse president Vicente Fox heeft pro-actieve programma’s opgezet voor samenwerking met Mexicanen in het buitenland.

Aziatische voorbeelden van het sluizen van tegoeden naar ontwikkelingslanden zijn er te over in India en de Filippijnen. Naast economische projecten in het land van herkomst, hebben Indiërs en Filippino’s in het buitenland tegoeden overgemaakt ter ondersteuning van ontwikkelingsprojecten.

Deze praktijk wordt door donoren diasporaliefdadigheid genoemd. Indiërs en Filippino’s hebben respectievelijk 955 miljoen en 218 miljoen dollar aan giften en schenkingen verzonden, boven op de 10 respectievelijk 7 miljard dollar aan tegoeden die zij naar hun families stuurden.

Novib
Novib steunt projecten van migrantenorganisaties in Nederland die zich richten op het verbeteren van de omstandigheden in het land van herkomst.

Reacties