Internationaal hulpverlener: gevaarlijk beroep

01-11-2006
Door: Tekst: IPS


Ontvoeringen, bedreigingen en gewapende overvallen behoren tot de risico's van het vak van internationaal hulpverlener. Wanneer je naar het aantal dodelijke ongevallen kijkt, is het zelfs een van de gevaarlijkste beroepen ter wereld.

Alleen houthakkers (92 sterfgevallen per honderdduizend werknemers), piloten (92), vissers (84) en arbeiders in de staalconstructiebouw (47) lopen nog meer kans om op het werk hun leven te verliezen, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse arbeidsministerie. Vorig jaar stierven vijftien VN-medewerkers tijdens de uitoefening van hun functie, gesneuvelde VN-blauwhelmen en mensen die omkwamen bij vliegtuigongelukken niet meegerekend.

De meeste gewelddadige incidenten deden zich voor in Afrika (97) en Latijns Amerika (84). De gevaarlijkste landen zijn Sudan (29 incidenten), Haïti (25), Ivoorkust (24), Peru (15) en Liberia (9). De VN-studie waaruit de cijfers afkomstig zijn, noemt ook landen die het werk van de hulpverleners extra lastig maken. Eritrea, Ethiopië en Israël schrikken er niet voor terug VN-mensen gevangen te zetten. Noord-Korea, Sri Lanka en Jemen doen moeilijk over de invoer van communicatie- en veiligheidsmateriaal. 'Die beperkingen hebben nadelige gevolgen voor de begunstigden van VN-programma's en voor de veiligheid van het personeel', stelt de studie over 'Veiligheid en Bescherming van Personeel van de Verenigde Naties en Humanitaire Organisaties'.Reacties